Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Отпочели радови на наставку гасификације Града Крушевца

  Отпочели радови на наставку гасификације Града Крушевца

  Ел. пошта Штампа

  Gasifikacija Генерални директор ЈП "Србијагас" Душан Бајатовић заједно са градоначелником Братиславом Гашићем, замеником градоначелника Синишом Максимовићем и председником Скупштине града Живаном Николићем, присуствовао је почетку радова на наставку гасификације Града Крушевца.

  Некадашње предузеће "Техноенергетика" задужено за гасификацију Града Крушевца, 2010. године трансформише се у предузеће "Расина енергогас". Одлука о стратешком партнерству за гасификацију Града донета је на седници Скупштине 2012. године.

  Gasifikacija1

  У "Расина енергогас" један од власника је Град Крушевац који дели профит пропорционално власништву. Уговор који је потписан са ЈП "Србијагас", је један од најповољнијих икада потписаних, што се тиче услова исплате, као и чињенице да је управо Град сувласник фирме извођача радова. "Расина енергогас" се обавезује да из својих извора финансира изградњу гасовода и заврши цео посао у року од 4 године: 800 км гасоводне мреже, мерно-регулационе станице и део челичног прстена око Града. ЈП "Србијагас" се обавезује да преузету, односно изграђену мрежу стави у рад по примању, а да исплати цео гасовод за 10 година.

  Gasifikacija2

  "Инвестиција је вредна око 32,5 милиона евра и поносан сам што је пласирана баш у Крушевцу", рекао је Градоначелник.

  Gasifikacija3

  Генерални директор ЈП "Србијагас" Душан Бајатовић истакао је значај гасификације у контексту инфраструктурне опремљености Града. Цена прикључка неће прелазити 600 евра, а биће направљен договор са банкама у циљу кредитирања грађана на период од 3 до 5 година. Посао је значајан и у контексту реализације пројекта "Јужни ток" у Србији. Осим тога, гас спада у еколошки чисте енергенте, са смањеним трошковима дистрибуције, а и економски је најисплативије грејање.

  Gasifikacija4

  Оно што је значајно за Град је и  да је у посао изградње дистрибутивне гасоводне мреже запослено локално становништво.

   

  Према речима челника ЈП "Србијагас" у току је и припрема за гасификацију Општине Ћићевац.

   

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid