Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Дефиле „Бесмртног пука“

  Дефиле „Бесмртног пука“

  Ел. пошта Штампа

  1 Поводом Дана победе, у Крушевцу је данас, другу годину заредом, организован дефиле „Бесмртног пука“ у организацији друштва „Змај“, удружења која негују српско – руско пријатељство, патриотске и слободарске традиције и вредности. Трасом од Трга костурнице до Споменика косовским јунацима, учесницима „Бесмртног пука" придружили су се и градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине Живојин Милорадовић и заменик градоначелника Весна Лазаревић.

  Учесници шетње носили су фотографије рођака погинулих у 1. и 2. светском рату, али и војника страдалих током оружаних сукоба на територији бивше Југославије. Политичка обележја и симболи нису били присутни, с обзиром да се ради о дефилеу са искључиво родољубивим и моралним карактером.

  2

  Покрет „Бесмртни пук“ настао је у Русији 2011. када је улицама Томска марширало 5000 људи носећи слике страдалих предака. За неколико година покрет се проширио на више од 1200 градова и више од 12 милиона људи. Прошле године, манифестација је одржана у око 40 земаља – између осталих САД, Н емачка, Велика Британија, Француска, Аустрија, Италија, Кина...

  3

  Дефиле је данас такође одржан и у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу,Краљеву, Ужицу, Кикинди, Сомбору, Панчеву и Параћину.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid