Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Дигитализација у пољопривреди

  Дигитализација у пољопривреди

  Ел. пошта Штампа
  0 Крушевац је данас био домаћин пете конференције „Дигитализација у пољопривреди“, у организацији Buid Energy Team, BET, Привредне коморе Србије, компаније Телеком и TeleGroup. Ера модерних технологија, интензивног развоја нових модела  начина производње и рада, увелико је захватила све видове производње. Индустријски развој савременог доба утиче и на сектор пољопривреде и коришћење дигитализованих техника. Све је то разлог покретања сесије предавања на ту тему.

   

  Уводну реч дала је градоначелник Јасмина Палуровић.

  3

  У циљу подстицања развоја пољопривреде Град Крушевац издваја средства којима помаже пољопривредницима и то субвенцијама, едукацијама, студијским путовањима...Средства намењена унапређењу ове веома важне области су око 45 милиона динара и додатна два милиона за нову меру у оквиру које ће се испитивати и плодност земљишта. Одлична је сарадња и са Пољопривредном саветодавном и стручном службом која координира активности са Службом за пољопривреду Градске управе.

   

  На конференцији су говорили представници Министарства пољопривреде и других организација, партнера у пројекту.

  Закључци који су се чули на скупу су да системи сакупљања и обраде велике количине података могу побољшати доношење одлука и њихову примену на фармама. Тиме се пољопривредним произвођачима помаже да предвиде оно што их може очекивати у наредном периоду, као и да повећају ефикасност и ефективност процеса производње.

  1

  Према наводима светске организације за храну ФАО, процењује се да, применом нових технологија, ИТ сектор има потенцијал да помогне повећању пољопривредне продуктивности за чак 70% до 2050. године. Већ данас, око 70-80% нове пољопривредне опреме садржи компоненту која се ослања на концепт прецизне пољопривреде. Према истраживањима ИБМ Ресерацх, 90% свих губитака усева настаје услед последица лоших временских услова. Ова оштећења усева могла би се смањити за 25%, користећи прогнозно моделирање времена и технике концепта прецизне пољопривреде.

   

  Састав и особине обрадивог земљишта могу значајно да варирају чак и у оквиру једне исте парцеле што зависи од топографије, врсте земљишта, нивоа воде и хранљивих материја које пролазе до биљака и које утичу на раст њихове биомасе. У будућности, применом дигитализоване пољопривреде моћи ће да се добију специфичне информације о стању усева на пољима како би се олакшало правовремено и адекватно деловање на терену, као и да би се омогућило планирање будућих корака.

  2

  Дигитализација пољопривредним произвођачима може дати информацију о одабиру правих сорти на нивоу појединих поља, као и информацију о прецизном дозирању ђубрива, али и примени средстава за заштиту биља, одређујући идеално време за примену мера заштите усева.

   

  Пољопривредни произвођач ће моћи коришћењем IT технологија да обезбеди практичне и корисне алате за доношење одлука које могу да олакшају управљање ризицима на газдинству, као и да унапреди конкурентност производње на одржив начин.

  4

  Једна од предности концепта прецизне пољопривреде је и та да његова примена подразумева и интензивнију сарадњу производног сектора са истраживачким институцијама, чиме се повећава и знање сваког актера у даљем развоју система дигитализације.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid