Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Пројекат „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја“

  Пројекат „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја“

  Ел. пошта Штампа

  0 У Крушевцу је 21. и 22.10.2019 за стручна лица из Градске управе Крушевца, Општине Алексинац као и из јавних предузећа ова два града одржан други по реду скуп и саветовање посвећено управљању јавном својином и импликацијама које нови Закон о јавној својини има на рад стручних служби али и на будуће крајње бенефите за грађане ове две локалне самоуправе.

  Унапређењем управљања јавном својином обе локалне самоуправе желе да искористе све могуће потенцијале за локални економски развој, ангажовање неискориштених потенцијала и рационализацију у свом раду, као и што ефикасниије интерно организовање како би се ова захтевна област успешно уређивала убудуће. Колики изазов је пред стручним службама говори детаљ да на подручју Града Крушевца постоји око 25.000 катастарских јединица у јавној својини. Како свака од истих, пре или касније, захтева стручну обраду јасно је да се ради о великом организационом и стручном изазову за Градску управу, као што је тренутно случај и у свим осталим локалним самоуправама у Србији.

  Град Крушевац и општина Алексинац су добитници једног од укупно 18 пројеката у Србији који су  одобрени кроз грант шему Exchange 5 програма.

  Општи циљ пројекта „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја“, којег две локалне самоуправе реализују партнерски, је успостављање ефикасног и транспарентног управљања јавном својином у обе локалне самоуправе како би се допринело локалном развоју и како би грађани и локална заједница имали што је могуће већу корист од јавне својине.

  1

  Пројекат „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја“ се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија у оквиру Националног програма за Србију ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).

  Кроз пројекат ће бити подржане обимне активности које обе самоуправе спроводе на пољу регистрације и уређивања статуса и власништва над некретнинама у јавној својини, те унапређење људских, стручних и техничких капацитета.

  Укупна вредност  пројекта износи 173.600 евра од чега ће Европска унија финансирати 156.240 евра, а остатак је директно учешће Крушевца и Алексинца.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid