Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести У Србији потврђена укупно 384 случаја COVID-19

  У Србији потврђена укупно 384 случаја COVID-19

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Члан Кризног штаба за сузбијање заразне болести COVID-19 и епидемиолог Предраг Кон саопштио је данас да су у нашој земљи до данас, до 15 часова, регистрована укупно 384 потврђена случаја COVID-19.

  Кон је на редовној конференцији за новинаре одржаној у Палати Србија истакао да су од последњег извештаја тестирани узорци 245 особa, од којих je 81 узорак позитиван, а 164 су негативна на нови коронавирус.

  Према његовим речима, од 203 пацијента, колико је укупно хоспитализовано, њих 14 је у КЦ Војводина, 18 у КЦ Ниш, 16 у КЦ Крагујевац, 12 на Инфективној клиници КЦ Србије, док је 131 пацијент смештен у КБЦ “Драгиша Мишовић”, 10 пацијената на Клиници за пулмологију, а два у болници у Ваљеву.

  Он је прецизирао да су на респиратору 24 пацијента, и то по четири у КЦ Војводине, КЦ Ниш и КЦ Крагујевац, деветоро је на Инфективној клиници КЦ Србије, двоје у КБЦ “Драгиша Мишовић”, а један на пулмолошкој клиници.

  Заменица директора Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" Дарија Кисић Тепавчевић најавила је да ће се на конференцијама за новинаре редовно давати информације о топографској дистрибуцији оболелих, наводећи да је вирус сада присутан међу становницима 21 града.

  Она је саопштила да је, од укупно потврђених случајева коронавируса, највише заражених у Београду – 158, Нишу 40 и Ваљеву 38.

  Према њеним речима, очекивано је да у Београду има највише потврђених случајева јер је то наш највећи град, али и упозорила на то да Ниш и Ваљево нису сличне величине, а пропорционално имају сличан број оболелих.

  Затим, како је додала, следе Нови Сад са 21 оболелим, Чачак са 13, Крагујевац са 12, Крушевац и Ћуприја са по 10, а једноцифрен број оболелих имају Кикинда, Врање, Ужице, Пожаревац, Зајечар и Панчево.

  По једног оболелог имају Врњачка Бања, Темерин, Сомбор, Бачка Топола, Сремски Карловци, Зрењанин и Лесковац, прецизирала је Кисић Тепавчевић и објаснила да до сада имамо највећи број тестираних особа, па самим тим и већи број потврђених случајева.

  Она је истовремено поновила да се већина здравствених радника у Србији који су заражени коронавирусом заразила ван здравствених установа, али није прецизирала колико је тачно заражених међу медицинским особљем.

  Кисић Тепавчевић је истакла да није дошло до ширења епидемије у болничкој средини, наводећи да обољевање здравствених радника није нешто што је неочекивано када је реч о заразним болестима јер су они први на удару.

  Према њеним речима, наша oсновна улога јесте да не дозволимо да инфекција уђе широко у наш здравствени систем.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid