Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Унапређење односа са Мађарском - тема састанка у РПК

  Ел. пошта Штампа

  1 У Регионалној привредној комори одржан је састанак представника Града Крушевца и Расинског управног округа са почасним конзулом Републике Мађарске за Централну Србију проф. др Миланом Радуновићем, директором Одељења за ѕападни Балкан Коморе за привреду и индустрију Мађарске, Атилом Галамбошем и председником РПК Крагујевац Предрагом Лучићем.

   

  Ово  је други састанак посленика из света привреде и руководства Града  са мађарском елегацијом, на коме су се већ конкретизовале одређене планиране активности.

    2

  Кључни састанак као иницијација одржан је 9. фебруара у Будимпешти на коме су чланови две Владе, српске и мађарске, разговарали о заједничким пројектима, регионалној сарадњи и унапређењу билатералних односа.

    3

  Почасни конзул Милан Радуновић исказао је интересовање за све пројекте у области привреде, екологије, културе,  спорта... али и податке о потенцијалима, амбијенту и погодностима за инвеститоре.

   

  Директор Одељења за ѕападни Балкан Привредне коморе Мађарске Атила Галамбош је рекао да је циљ актуелне стратегије овог Одељења -  инкорпорирање мађарских компанија и фирми у јужни део Србије, па је у  складу са овом пословном политиком, већ отворен инфо - пулт у Крагујевцу, а ако се створе услови, биће и у Крушевцу.

    4

  О плановима и развоју Града, као и најзначајнијим пројектима говорила је  градоначелник Јасмина Палуровић, а о могућностима привредне сарадње и  начинима и времену у којима већ могу да се реализују неки од планираних  корака, дискутовали су начелник Расинског управног округа Бранислав  Весић и председник Регионалне приведне коморе Предраг Вукићевић.

   

  Током билатералног састанка неке од тема су биле: потенцијали за привредну сарадњу, договор око презентације РУО у Будимпешти (током  септембра), представљање корпорације Трајал о којој је говорио директор  Милош Ненезић, област туризма са акцентом на Јастребац и Рибарску Бању,

  спорт - повезивање и  презентација пројекта "Стадион"...

    5

  Планира се, чуло се на састанку, и потписивање Меморандума о разумевању, а оно што је посебно важно је обнављање веза са побратимским градом Сент Андрејом, са којим је Крушевац потписао Повељу о братимљењу 1990.

   

  Ревитализација односа започета је 2015. одласком бившег градоначелника Драгог Несторовића, као и узвратном посетом, али с обзиром на историјске  и културне везе између Србије и овог мађарског града у коме је живела  велика српска заједница, има још много простора за унапређење и развој.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid