Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Мултинационална вежба "Балкански одговор 2018"

  Ел. пошта Штампа

  1 Команда за обуку Војске Србије и Центар АБХО од 21.маја до данас у касарни „ Цар Лазар“ и на полигону „ Равњак „ у Крушевцу, реализовали су мултинационалну цивилно – војну вежбу „ Балкански одговор 2018.“ по теми „ Акција спасавања у урбаној средини у условима НРХБ контаминације настале тероризмом оружјем за масовно уништење и акцидентима“.

  Завршетку вежбе је данас присуствовао министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић са сарадницима, градоначелник Јасмина Палуровић и заменик градоначелника Весна Лазаревић, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, представници предузећа и установа са којима сарађује ВС и други партнери.

   

  Глобални циљ вежбе је приказивање могућег модела командовања и деловања у интегрисаној акцији мултинационалне чете  АБХО, цивилних структура земље домаћина и међународних организација у отклањању последица тероризма, укључујући и тероризам оружјем за масовно уништење и њиме изазваних акцидената.
  На вежби су поред припадника Министарства одбране и Војске Србије ( ВМА, Центар АБХО, 246.батаљон АБХО, Центар за обуку логистике, Центар за везу и информатику, Специјалне јединице „ Кобре“, ) учествовали и представници МУП, Црвеног крста, Опште болнице, Дома здравља, као и припадници међународне организације Уједињених нација за забрану хемијског оружја и оружаних снага Аустрије, Белорусије, Мађарске, Македоније, Црне Горе и Шпаније.

   

   

  3


  На вежби је учествовало 376 лица и 67 моторних возила уз коришћење звучних и визуелних приказа догађаја и супозиција.

   

  4

   

  Као посматрачи, присуствовали су представници: Белорусије, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Италије, Црне Горе, Шпаније и САД.

   

  5

   

  6

   

  7

   


  У припремама за реализацију, значајан допринос и висок ниво друштвене одговорности показали су Градска управа, Град Крушевац – организације и предузећа: ЈКП „ Водовод“, корпорација „ Трајал“, Техноградња, Крушевац пут, ЈКП „ Крушевац, ХИ „ Жупа“, Црвени крст, Југопревоз и Културни центар.

   

  8

   

  9


  Након завршетка војне вежбе, обратио се министар одбране РС Александар Вулин: „ Данас смо имали прилику да видимо врхунске професионалце који показују знање, обученост и спремност. Свим гостима из иностранства и свима који су дошли овде желим да захвалим на знању које су нам донели, али исто тако да потврдим да су и од нас имали шта да науче. Припадницима Војске Србије, МУП –а, Црвеног крста, Организације за забрану хемијског наоружања и локалној самоуправи Града Крушевца желим посебно да захвалим, јер је свако од њих показао велики труд и жељу да се ова акција реализује на врхунски начин.“
  Министар Вулин завршио је излагање речима да је поносан на све припаднике Војске Србије, њихово знање и спремност да бране и чувају своју земљу.

  11

   

   

   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid