Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Откривање споменика кнегињи Милици

  Ел. пошта Штампа

  1 Као централни догађај Дана града, било је откривање споменика Кнегињи Милици, на Тргу деспота Стефана.

  Споменик је открила градоначелник Јасмина Палуровић : „Тек сада, откривањем споменика Кнегињи Милици који је у непосредној близини Споменика кнезу Лазару, наш царски град је потпун. Пречиста и пречасна, историјска Милице, добродошла поново у свој град. У град господства нам, Крушевац, твој вољени Крушевац, како се на Повељама потписивао твој Лазар, самодржац всем Србљем, Подунављем, Поморављем, Приморјем... Добродошла у срце твог рођеног Крушевца!“

  2

   

  3

  Споменик је освештао поглавар СПЦ, патријарх Иринеј са свештенством Епархије крушевачке на челу са владиком Давидом, који је рекао да је „кнегиња Милица која је имала осморо деце, својим дивним мајчинским примером показала нашем роду, нашим мајкама, како је часно и велико бити мајка“ и да је то пример „мајкама да рађају , када нас је све мање да попунимо просторе српске“.

  4

  Одлуку о постављању Споменика донела је Скупштина града на иницијативу директора БИА Братислава Гашића и локалног Клуба привредника  који су и финансирали његово подизање, као и реконструкцију комплетног Трга Деспота Стефана, на чему им се Градоначелница захвалила.

  Скулптура је дело академског вајара Зорана Ивановића, урађена је у бронзи, а са постаментом је висока 6 метара.

  На свечаности поводом откривања споменика Кнегињи Милици, приказан је и уметнички програм, уз присуство директора БИА Братислава Гашића, краљевске породице Карађорђевић и бројних грађана.

   

  5

   

  6

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid