Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Одржан 11. Пољопривредни сајам

  Ел. пошта Штампа
  1

  Крушевац је данас био домаћин 11.Пољопривредног сајма. Организатор је Комисија за подстицање развоја пољопривреде, Служба за пољопривреду града Крушевца и Пољопривредна стручна и саветодавна служба Крушевац.

   

  2

  Крушевачки сајам још једном је показао да са разлогом носи епитет најзначајнијег агробизнис догађаја централне Србије. Учествовало је преко 100 излагача са територије Расинског управног округа у области производње сточне хране, средстава за прихрану, заштиту биља, семенске робе, баштенске опреме, алата, пољопривредне механизације, опреме, као и осигуравајуће куће и банке. Представљене су општине у региону, удружења из области аграра, школе, установе, задруге, пољопривредна газдинства из Крушевца, Бруса, Трстеника, Рековца, Александровца...

  3

  Сајам је отворио државни секретар Министарства пољопривреде Велимир Станојевић. „Осим најпознатијег, националног пољопривредног сајма у Новом Саду, Министарство пољопривреде подржава и регионалне, од којих је крушевачки један од најзначајнијих. Ваши пољопривредници, пре свега сточари се у великом броју појављују на Новосадском сајму и освајају вредне награде, што говори о томе да се овој грани посвећује дужна пажња“.

  Приоритет Министарства у наредном периоду биће управо обнова сточног фонда, извоз меса и увођење висококвалитетних грла. Такође, подстицаће се воћарство и виноградарство, са акцентом на прерађивачким капацитетима. Издвајања су за аграрни буџет све већа, уз значајну подршку локалних самоуправа.

  На крају уводног обраћања, државни секретар је позвао све учеснике Сајма да се активно одазивају и учествују на конкурсима Министарства пољопривреде, али и користе локалне подстицаје за развој и унапређење својих делатности.

  4

  О локалној политици у области пољопривреде говорила је градоначелник Јасмина Палуровић. “Град Крушевац издваја знатна средства за помоћ регистрованим пољопривредним газдинствима по Програму подршке, кроз кредите у свим областима. Дају се субвенције за набавку пољопривредне опреме и механизације и подизање засада под воћем, премије осигурања усева, плодова,вишегодишњих засада, вештачко осемењавање крава...У сарадњи са Министарством реализују се истраживачко – развојни пројекти и активности који ће утицати на побољшање квалитета сеоског живота и свеукупни развој села“.

  5

   

  6

   

  9

   

  7

   

  10

   

  11

   

  12

   

  За шампионско грло Сајма проглашена је крава власника Владице Бркића из Великог Шиљеговца.

  14

   

  Током 11. Пољопривредног сајма одржана је 18. Регионална сточарска изложба и Изложба пољопривредних производа и домаће радиности, рукотворина, украсног биља, меда, вина и ракије.

  13

  У програму су учествовали КУД „Каонички извори" вокални солиста Сања Максимовић и Куд „Герасим Вујић“ из Коњуха.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid