Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Откривен споменик на Слободишту

  Ел. пошта Штампа

  1 У оквиру програма прославе Дана ослобођења града Крушевца, данас је откривен споменик Палим припадницима војске, полиције и резервног састава (1991. - 1999.год.), који су своје животе дали током рата у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову. Споменик је постављен у оквиру Меморијалног комплекса "Слободиште".

  Иницијатори су Удружење бораца са територије града Крушевца и Одбор за спровођење активности за подизање споменика. Ауторско је дело академског вајара из Београда, Светомира Радовића.

    2

  Обраћајући се бројним окупљеним грађанима, а пре свега породицама погинулих, градоначелник Јасмина Палуровић је истакла да је "велика част бити данас на овом месту са вама који памтите, сећате се и поштујете жртве ваших најмилијих који су дали за слободу Србије оно највредније што су имали - своје животе. Отишли су право у легенду, у незаборав. А ми смо дужни да сачувамо сећање на њих, да никада не избледи, јер су нам својим животима обезбедили данашњу слободу и мир.  Овај споменик је симбол заједничке борбе војске, полиције, резервног састава и свих грађана учесника ратних дешавања. Из тог заједништва је потекла и снага у борби за очување слободе као највеће цивилизацијске тековине и путоказ за будуће генерације".

    3

  Током говора, градоначелник Палуровић захвалила се и Клубу привредника који је бројним донацијама и активним укључивањем у друштвени живот, омогућио да Крушевац добије садашњи изглед, модерног и уређеног града, који уједно поштује своју историју и традицију.

    15

  У име удружења "Слободарски покрет Србије" говорио је Велимир Милошевић. "Слободарску цену Србије, Крушевљани су и у ратовима деведесетих, опет платили скупо, великим бројем живота. Тако је слободарска традиција Крушевца настављена. Зато је и место, на коме ће овај споменик стајати од данас, Слободиште, право место за спомен обележје сећања на још један трагичан период из историје. Желим да верујем да ће ово бити последњи меморијал погинулима у неком рату".

    4

  Председник Клуба привредника Крушевца Бобан Гашић, захвалио се породицама погинулих на највећим жртвама које су поднели за слободу Србије.Овај споменик чуваће од заборава све храбре јунаке који су положили животе на олтар отаџбине и уједно бити трајна опомена на бурно време деведесетих година и бројне страдалнике током тих ратова.  Бобан Гашић је подсетио да ће Клуб привредника увек бити уз породице погинулих, активни за сваку помоћ и сарадњу, а да ће својим донацијама и

  друштвеном одговорношћу и даље радити у циљу просперитета града Крушевца.

    5

  Након обраћања, Споменик су открили градоначелник Јасмина Палуровић,Велимир Милошевић и Бобан Гашић.

    6

  Венце су положили директор БИА Братислав Гашић, градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић, начелник РУО Бранислав Весић, представници  Удружења бораца и породице погинулих, које су за помен страдалима палиле и свеће.

   

  7

   

    8

   

  9

   

  10

   

  11

   

  12

  Културно - уметнички програм припремио је крушевачки Културни центар, а учествовао је хор "Свети кнез Лазар", глумац Предраг Миленковић и члан КУД-а "Станислав Бинички" из Јасике, Сања Максимовић.

  13

   

  14

   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid