Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележен међународни дан жена на селу

  Ел. пошта Штампа
  1

  Данас се у свету обележава Међународни дан жена на селу  - 15.октобар. Обележавању се придружио и град Крушевац, а тим поводом, био је и домаћин делегације Министарства за рад, запошљавање и социјалну политику. Са државним секретаром Станом Божовић и сарадницама, разговарали су градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине Живојин Милорадовић, народни посланик Драгана Баришић и Иван Манојловић.

  Међународни дан жена на селу, установљен је Резолуцијом Генералне скупштине УН из 2007. године.

  Тиме се жели указати на неопходност унапређивања положаја жена са села променом традиционалних, патријархалних стереотипа о родним улогама, омогућавању доступности здравствених, социјалних и образовних услуга, заштити материнства, подстицању економског оснаживања и осамостаљивања, наслеђивању газдинстава и друге имовине, као и учешћа у политичком и јавном животу и доношењу одлука.

  С обзиром да су главни проблеми детектовани, неопходно је да се кроз законску регулативу на националном нивоу, али и кроз мере локалне политике, побољша и унапреди положај сеоских жена. У том циљу, већ су предузети кораци, али и планови о којима је било речи на данашњој трибини у Градској управи.

  Пре одржавања трибине, делегација Министарства и руководства Града посетила је сеоско домаћинство Маргарете Станојевић из Беласице.

  2

  Ова млада жена, предузетница, заједно са супругом и ишчекујући следећег месеца новог члана породице, одлучила се да покрене сопствену производњу, у којој је препознала будућу перспективу.

   

  Почетак је био тежак, истиче Станојевићева, али након почетних проблема, пролазак кроз обуке АРР и осмишљавање производног програма ( узгој воћа до финалне обраде џемова и мармелада, као и ајвара ) довели су постепено и до првих пословних успеха. Кроз програм локалне самоуправе за младе предузетнице добијена је и машина и тржиште је почело полако да се шири.

  3

  Порука Маргарете Станојевић за све младе људе је да буду храбри и одважни, да живот на селу итекако има перспективу и враћање на традиционалне породичне вредности.

  5

  Након посете, у Градској управи одржана је трибина о унапређењу живота сеоских жена.

  6

  У уводној речи, градоначелник Јасмина Палуровић навела је да на сеоском подручју Града живи око 35 000 припадница женског пола. У Скупштини је само 6 жена одборница са руралног подручја, а у Саветима МЗ само 15%. У односу на носиоца пољопривредног газдинства, жене чине 19%. Све то говори у прилог чињеници, да су жене неравноправно заступљене и да на том плану треба радити.

  8

  У наставку, Градоначелница је говорила о мерама локалне самоуправе и подстицајима за лица млађа од 40 година, као и за жене, у области пољопривреде.

  Државни секретар Стана Божовић информисала је да Србија у овој области жели да достигне стандард Европске уније, тако да је Закон о родној равноправности на оцени у Бриселу, а његова имплементација се очекује од наредне године. Направљена је и Стратегија која важи до 2020. , спроводи се Акциони план до краја године, након чега на јавну сцену ступа други.

  9

  На сеоском подручју су посебно дискриминисане старије жене, на чему треба посебно радити, а глобални циљ је стварање политике једнаких могућности.

  Председница Савета за родну равноправност града Крушевца Мирела Ралић сублимирала је активности овог Скупштинског тела, а присутне припаднице лепшег пола имале су прилику да постављају питања.

  10

  Иначе, град Крушевац ће у сарадњи са координационим телом Владе Републике Србије , уз финансијску подршку организације UN WOMEN, спровести основну информатичку обуку за 150 жена са сеоског подручја а до 50 жена ће добити бесплатну обуку и помоћ у изради бизнис плана, који је неопходан приликом конкурисања за средства из програма за подстицај запошљавања.

  7

   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid