Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Швајцарска подршка Расинском округу

  Ел. пошта Штампа

  1 Швајцарска канцеларија за сарадњу у Србији, данас је у Градској управи одржала конференцију за новинаре, на којој су представљени пројекти које Влада Швајцарске подржава у Расинском округу. Циљ скупа било је информисање јавности о досадашњим резултатима и будућим активностима швајцарске развојне подршке у Крушевцу, Варварину, Трстенику, Ћићевцу, Александровцу и Брусу, а које ће се спроводити у оквиру нове Стратегије сарадње са Србијом  за период 2018.- 2021.године. 

   

  Швајцарска Конфедерација присутна је у Републици Србији као билатерални партнер од 1991.године, најпре кроз хуманитарну, а потом и донаторску подршку. Током протеклих 27 година, Швајцарска је кроз развојне програме подржала Србију у износу од 350 милиона евра.Стратегијом сарадње са Србијом за период од 2018. до 2021.године, Швајцарска остаје посвећена економском и друштвеном развоју Србије на њеном путу ка европским интеграцијама, кроз јачање институција, партнерство, као и подстицање инклузивног и одрживог развоја.

    2  

  Швајцарска подршка је највише усмерена на мање развијене општине и градове, како би развој Србије на општем плану био што равномернији. У Расинском округу подршка се пружа у области запошљавања младих, развоја приватног сектора и предузетништва, енергетске ефикасности, унапређења рада локалних самоуправа, реформе јавних финансија, социјалног укључивања и реинтеграције Рома у локалну заједницу.

   

  Конференцију је отворила градоначелник Јасмина Палуровић, која је говорила о досадашњим резултатима, али и будућим активностима које ће се спроводити у оквиру нове швајцарске Стратегије са Србијом 2018. - 2021.

    3

  Град Крушевац обухваћен је пројектом " Развој приватног сектора у Југозападној Србији, кроз интервенцију у области унапређења производње меда. Пројектом " Знањем до посла"који се спроводи у сарадњи са Омладинским саветом и Градском управом, обухваћено је више значајних активности - обучавање за зубног техничара, кројача, техничара за гуме и књиговођу, обука за штићенике ВП Дома и каријерно саветовање крушевачке омладине.Затим пројекат " Енергетска ефикасност и управљање енергијом у општинама у Србији"," Јачање надзорне функције и транспарентности у раду Народне скупштине"," Реформа јавних финансија"," Подршка унапређењу социјалног укључивањау Републици Србији", "Заједнички програм укључивања Рома и маргинализованих група" и " Спречавање илегалне миграције и подршка реинтеграцији повратника у Србији".

    6

  Урсула Лојбли, директорка Швајцарске канцеларије, истакла је да је Швајцарска усмерена на даље јачање дугогодишње и успешне сарадње са РУО и да су захваљујући партнерству на терену остварени значајни резултати:

  " Крушевац је међу градовима на које смо посебно усмерени. Већ годинама смо присутни у овом региону и имамо добру сарадњу. До сада је Швајцарска подржала 8 пројеката у вредности 2,2 милиона евра." Она је нагласила наставак подршке Расинском округу и у наредне 4 године, нарочито у области економског развоја, запошљавања младих и енергетске ефикасности.

  4

  Испред Омладинског савета Крушевца говорила је Марина Виријевић, која је указала на значај подршке коју Швајцарска пружа економском оснаживању младих у локалној заједници кроз пројекат " Знањем до посла".

  5

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid