Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Подела дечијих аутоседишта

  Ел. пошта Штампа

  1 У оквиру пројекта Агенције за безбедност саобраћаја о значају употребе дечијих аутоседишта, у Градској управи данас је одржана презентација за родитеље о начину коришћења, након чега је додељено 25 комада, из пакета који је обезбедила Агенција, али и локална самоуправа.

   

  Агенција за безбедност саобраћаја је покренула пројекат у циљу подизања свести грађана на територији Републике Србије, о значају употребе дечијих аутоседишта, у оквиру ког су обезбедили за 25 градова и општина по 20 комбинованих аутоседишта за децу. Избор локалних самоуправа вршен је на основу пријаве и бодовања на основу испуњености критеријума.

   

  Едукацију за родитеље извршио је Душко Пешић, начелник Одељења Агенције,заједно са сарадницима, уз пратећу видео презентацију.

  9

  2

  3

  Према статистици, од укупног броја повређене деце у саобраћајним незгодама, 45% чине деца путници.

   

  Заштитни системи у возилима (дечија седишта и сигурносни појас), представљају основне системе заштите како деце путника, тако и возача и одраслих путника у возилу.Истраживања показују да родитељи не користе или недовољно користе дечије заштитне системе приликом превоза деце у возилима. Индикатор њихове употребе на територији Србије износи 37,2%.

    4

  С друге стране, број и тежина последица саобраћајних незгода у директној су зависности од степена коришћења заштитних система. Зато је од виталног значаја да се код родитеља и одраслих развије свест о потреби правилног коришћења дечијих заштитних система приликом превоза у возилима.

    5

  Законом о безбедности саобраћаја прописано је да су деца до 135 цм.

  висине, у обавези да се превозе у одговарајућем хомологованом безбедносном седишту, које је причвршћено за возило у складу са декларацијом произвођача возила.

   

  Након обуке, родитељима су као поклон подељена аутоседишта.

   

  Том приликом, градоначелник Јасмина Палуровић истакла је значај активности на пољу унапређења безбедности саобраћаја у Граду, али и рад Савета за безбедност,као и сарадњу коју локална самоуправа остварује са овим телом.

    6

  Аутоседишта поделили су Градоначелник и председник Савета Драган Блажић који је рекао да су у оквиру Програма унапређења безбедности саобраћаја прошле године опредељена средства и извршена набавка 100 дечијих седишта, која су уз едукацију поклоњена родитељима.

  7

  8

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid