Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Пливање за часни Богојављeнски крст у Белој Води

  Ел. пошта Штампа
  1

  Поводом великог хришћанског празника Богојављења, данас је одржано традиционално, витешко надметање у пливању за часни Богојављeнски крст у Белој Води.

   

  Пред великим бројем гледалаца са обе стране Западне Мораве, у атару месних заједница Бела Вода, Бресно поље  и Стопања, под покровитељством Града Крушевца и Општине Трстеник, пливало је укупно 124 учесника.

    2

  На реци која спаја Крушевац и Трстеник,  освећењем воде и ломљењем погаче пријатељства, отпочело је ово духовно, културно и спортско догађање. Погачу ( донација Маријане Југовић из Беле Воде ) су ломили градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и председник месне заједнице Бресно Поље, Радован Миодраговић.

  3

  Ове године забележено је и учешће чак 8 припадница лепшег пола и 17 припадника Војске Србије на челу са командантом крушевачког Гарнизона, пуковником Радетом Рњаковићем, а присуствовао је и бригадни генерал, заменик команданта Копнене војске Владета Балтић.

  10

  11

   

  4

  Пливаче је благословио  изасланик епископа крушевачког Господина Давида, архијерејски намесник, протојереј ставрофор Хаџи Будимир Којић.

  Најмлађи учесник био је четворогодишњи Урош Лазић из Крушевца, а најстарији Хаџи Зоран Аранђеловић.

  5

   

  6

   

  7

  До крста је први допливао 17.годишњи Крушевљанин Лазар Крстић, који је у другом учешћу, по други пут освојио Часни Богојављенски крст. Најбољи јуниорски спортиста Града,  у спомен на данашњи догађај добио је победнички плашт и златан крст.

  8

   

  9

  Иначе, витешко надметање за часни Богојављенски крст, одржано је у Белој Води по 18. пут уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа крушевачког Господина Давида, а присуствовао је и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић.

  Организатори су Културни центар Крушевац, Црквене општине Крушевца и Трстеника и месне заједнице Бела Вода, Стопања и Бресно Поље.

  У програму је учествовала етно група „ Лазарице“ и солиста Милица Новокмет из Беле Воде.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid