Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Светосавска награда – професору музичке културе Живки Петровић

  Ел. пошта Штампа
  povelja У Крушевачком позоришту одржана је Светосавска академија у организацији Православне епархије крушевачке, Културног центра и позоришта. Овогодишња добитница Светосавске награде је Живка Петровић, професорка музичке културе у ОШ „ Драгомир Марковић“.

   

  2

  Свечани скуп благословио је и обратио се Епископ крушевачки Господин Давид који је подсетио на житије првог српског архиепископа и његов духовни пут који је утро српском народу пре 8 векова  као сталну опомену и путоказ за очување српског националног идентитета.

  3

   

  Након Епископа крушевачког Господина Давида, говорила је градоначелник Јасмина Палуровић: „ Свети Сава је постао симбол српске нације. Научио је свој народ шта је љубав, мирење, праштање, знање, част, достојанство. Охрабрио нас за напоран пут до победе, за пут до знања и образовања, до упорности и успеха, за Савин пут... Он нам указује да се морамо уздати у себе, у своју памет и у свој морал и да само сталожени и јединствени можемо трајати у времену и свету. Задовољство ми је да овом приликом честитам добитнику овогодишње Светосавске награде, а свим ученицима и запосленима у просвети честитам школску славу Светог Саву.“

  4

  Беседу о светом Сави, насловљену као триптих, произнела је Јелена Протић Петронијевић, песник и уредник књижевног програма Културног центра.

  То је био увод за доделу Светосавске награде установљене 2005. године – за највиша достигнућа у области уметности, културе, просвете и науке за Град Крушевац, у циљу истицања и вредновања стваралаштва.

  5

  Председник Савета за доделу награде Виолета Капларевић прогласила је добитника, Живку Петровић, оснивача и уметничког руководиоца етно групе „Лазарице“, која се осим певањем бави и прикупљањем  записа старих песама и народних обичаја и обреда.

  6

  Победници су 11. Мајских свечаности у Бијељини, 6. и 7. Етновизије у селу Латковац, учесници полуфинала емисије „Шљивик“, победници 5. Фестивала изворне музике  Раниловац 2013. и освајачи друге награде на 13. Мајским сусретима у Бијељини. Добитници су Видовданске похвале града Крушевца за допринос очувању народне баштине.

  7

  У програму Светосавске академије су учествовали Асим Сарван, ученици ОШ „ Свети Сава“ Читлук и црквени хор „Свети кнез Лазар“.

  9

   

  10

   

  11

   

  12

   

  8

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid