Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Актуелна ситуација у ЈП "Градска топлана" - на седници Градског већа

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada На иницијативу градоначелника Јасмине Палуровић, данас је одржана седница Градског већа на којој је,  са руководством Градске топлане , Надзорним одбором Топлане и надлежним службама разговарано о актуелној ситуацији у овом јавном предузећу.

  Градска топлана је од  почетка  грејне сезоне континуирано снабдевала топлотном енергијом своје кориснике. Почетком ове године, због квара на централном извору који се састоји од 2 котла, дошло је до повремених прекида у снабдевању топлотном енергијом и цурења на једном од котлова. За то време корисници су снабдевани у смањеном капацитету са једним котлом. Након отклањања квара, наставило се са редовним снабдевањем, али се проблеми са цурењем настављају, тако да долази до повремене смањене испоруке топлотне енергије.

  1

  Руководство Града је перманентно пратило ситуацију у вези са грејањем.

  Редовно су се одржавали састанци и пратило стање на котловима који су често испадали из функције, па је Топлана била принуђена да ради са једним котлом и на тај начин смањи топлотну енергију коју испоручује. Из тог разлога  је предложено да се јануарски рачуни умање за 20%.

    2

  На данашњој седници, на којој су сви присутни узели учешће, након дуже расправе, донети су следећи закључци:

  - Да је снабдевање грађана топлотном енергијом приоритетно питање за органе, службе и најодговорније носиоце функција у граду

  - Да ЈКП Топлана на дневном нивоу обавештава надлежне органе и службе града о испоруци топлотне енергије корисницима

  - Да јавна предузећа чији је оснивач Град и друге  релевантне структуре у граду пруже неопходну кадровску, техничку, логистичку и другу  врсту помоћи да би радници Топлане превазишли кварове које имају на котловима, а Топлана обезбедила оптимално снабдевање корисника топлотном енергијом

  - Да све надлежне институције уложе максималне напоре како би се у овој грејној сезони обезбедио континиутет снабдевања топлотном енергијом.

    3

  У овом тренутку Градска топлана располаже довољном количином енергената до краја грејне сезоне.

   

  На данашњем састанку Градског већа разматране  су могућности доношења дугорочних мера као трајног решења проблема. Градско веће ће формирати стручни тим из Градске топлане  и других установа и предузећа који ће у што краћем времену сагледати целокупно стање и извршити његову анализу са предлогом мера за решавање проблема у које ће максимално бити укључен и Град Крушевац као оснивач, у циљу проналажења најоптималнијег модела за дугорочно снабдевање грађана топлотном енергијом.

   

  Подсећања ради, 2017. године Град Крушевац је платио око 141 милион динара корисницима на им егрејања, а 2018. око 97,5 милиона динара.

   

  Децембра 2017. на име учешћа у капиталу, Топлани је за енергенте за 2018. плаћено 30 милиона динара.

  4

  Град је током 2018. уложио у инфраструктуру, за комлетну  реконструкцију топловодне мреже  у Таковској и Немањиној улици из Градског буџета 12,8 милиона динара.

  У циљу повећања енергетске ефикасности током 2017. уложено је око 15,4 милиона динара, а у 2018.- 135,4 милиона (у установе из области образовања, социјалне заштите и друге јавне установе), што је знатно допринело смањењу рачуна.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid