Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Потписан меморандум о разумевању о заштити језера Ћелије

  Ел. пошта Штампа

  1 У Регионалној привредној комори, данас је потписан Меморандум о разумевању на заштити и одрживом коришћењу језера Ћелије између града Крушевца и општина Брус, Блаце и Александровац. Меморандум су потписали градоначелник Јасмина Палуровић и председници општина Брус - Милутин Јеличић, општине Блаце - Милан Ћурчић и општине Александровац - Југослав Стајковац.

  Меморандум о разумевању има за циљ да укаже на заједнички будући правац деловања учесница, као и да нагласи потребу да се постепено, уз међусобно разумевање и уважавање, а према детаљнијем Акционом плану који ће бити накнадно усвојен, иде ка решавању питања од значаја за свеобухватно одрживо управљање акумулацијом Ћелије и водним ресурсима.

   

  Поред дугорочне перспективе Меморандум о разумевању обухвата и више конкретних активности које ће учеснице спроводити у кратком временском периоду.

  2

  Присутне је поздравила градоначелник Јасмина Палуровић, истичући значај решавања вишегодишњег проблема загађења језера Ћелије, али и израде стратегије интегралног управљања отпадним водама.

   

  Оквир за пречишћавање отпадних вода у реону акумулације Ћелије ће чинити постројења и пратећа инфраструктура  за пречишћавање отпадних вода у локалним самоуправама.

  3

   

  Како је изјавио начелник Расинског управног округа Бранислав Весић, Меморандум о разумевању се наслања на закључке Савета РУО о формирању Регионалног координационог тела за заштиту животне средине и усвајању Нацрта споразума о заштити и одрживом коришћењу језера између града Крушевца и општина Брус, Блаце и Александровац.

   

  Меморандумом о разумевању прецизније се регулише праћење укупних природних процеса у реону, израда јединствене базе података, праћење изградње постројења за пречишћавање отпадних вода и пратеће инфраструктуре, дефинисање опција за управљање...

   

  Локалне самоуправе формираће Радну групу која ће уско сарађивати са Републичком дирекцијом за воде, надлежним министарствима и другим органима. О томе је детаљније говорила Добрила Кујунџић из Републичке Дирекције за воде.

   

  Испред СКГО обратио се генерални секретар Ђорђе Станичић, као представник организације која у сарадњи са Шведском асоцијацијом региона и општина  и уз помоћ Владе Шведске, спроводи програм „Подршка локалним самоуправама на путу придруживања ЕУ – друга фаза“.

  4

  Иначе, из ИПА фондова обезбедиће се средства за изградњу два постројења за пречишћавање отпадних вода  (у Брусу и Блацу) која би требало да буду изграђена до 2020. године.

   

  У наставку је одржана радионица на тему инвестиција у области управљања отпадним водама, у којој су учествовали и експерти из Шведске.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid