Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележен Дан државности Републике Србије

  Ел. пошта Штампа

  1 Поводом Дана државности Републике Србије, данас су градоначелник Јасмина Палуровић и заменик градоначелника Весна Лазаревић положили венац на Споменик косовским јунацима.

  Дан државности Србије обележава се у знак сећања на 15. фебруар 1804., када је на верски празник Сретење, под вођством Карађорђа, у Орашцу, почео Први српски устанак, борба за ослобођење од вишевековног робовања под Турцима. На исти дан 1835., на великој Народној скупштини у Крагујевцу, проглашен је први Устав Србије познат као „Сретењски устав“, који је означио и почетак савремене српске државности. Сретење је за  Дан државности Србије проглашено 10. јула 2001. године.

  2

   

  3

   

  4

   

  5

   

  6

   

  6

   

  8

   

  9

  Венце су положили и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић,  делегацијe Резервних војних старешина,  СУБНОР-а, Ратних војних инвалида, Војних пензионера, Удружења за неговање слободарских традиција...

  10

  Јутрошњем полагању венаца присуствовали су и градски већници, Заменик председника Скупштине, помоћници градоначелника, заменик начелника Градске управе,  директори јавних предузећа и установа, представници политичких партија и грађани.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid