Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Завршно вече фестивала "Златна кацига"

  Ел. пошта Штампа
  1

  У Крушевачком позоришту, вечерас је традиционално, као и сваког 1. априла, одржано завршно вече 27. међународног фестивала " Златна кацига ". Покровитељ ове културне манифестације, која је постала и својеврсни бренд, је Град Крушевац, а организатор - Културни центар.

    14

  Овогодишње конкурсне теме биле су - Везе, за карикатуру и писану форму у категорији одраслих и Мода, за младе до 18 година. Радове је послало 250 аутора - 195 за карикатуру и 55 за писану форму из чак 47 земаља света. Прецизније, 629 карикатура, 24 приче, 32 песме и 752 афоризма...

   

  О најбољој карикатури одлучивао је жири у саставу: Горан Ћеличанин, Мухамед Ђерлек и Бранислав Миљковић. Најбољу причу, песму и афоризам бирали су Александар Чотрић, Драгиша Павловић Расински и Миодраг Стошић.

    2

  Уводну реч дала је директор ККЦ и директор Фестивала Виолета Капларевић, која је присутне упознала са историјатом и значајем ове јединствене манифестације и том приликом честитала свим лауреатима.

    3

  Фестивал је званично отворен обраћањем градоначелника Јасмине Палуровић. "Захваљујући овом Фестивалу, Крушевац је сваког 1.априла домаћин најбољим сатиричарима, афористичарима, карикатуристима, позоришним и филмским ствараоцима... У име Града и у своје лично име упућујем искрене честитке свим добитницима награда, који овој манифестацији дају још значајнији садржај, значај и снагу, уз жељу да и даље и још успешније шире хумор и сатиру, инспирацију и оптимизам."

   

  Награду "Раде Брка" за причу добио је Ђокица Миљковић из Новог Села, а награду му је уручила супруга оснивача Фестивала - Радета Савића, Биса Савић.

    4

  Најбоља песма је "Моје житије преко везе", Николе Стојановића из Велике Крушевице, а најуспешнијим афористичарем проглашен је Дејан Ристић из Крушевца. Наслов награђене приче је " Преко реда", а аутор је Миладин Берић из Бања Луке.

    5

   

  6

   

  7

   

  Да карикатура говори  "универзалним" језиком, показао је аутор првонаграђене, Шахрок Хејдари из Француске. (као најбољи карикатуриста, стиче право да наредне године прикаже самосталну изложбу).

   

    8

  Овогодишњи лауреат награде "Витез од чарапаније" - Сер Харди је Миломир Марић, новинар, а Плакету, чарапу и лутку уручила му је Градоначелница.

   

  9

   

  10

  Награда за животно дело припала је књижевнику Миловану Витезовићу.

    11

  Главни и одговорни уредник Културног центра Ненад Блажић, на завршној вечери Фестивала прогласио је нову конкурсну тему - "Мост" за одрасле и "Не знам" за младе до 18 година.

    13

  У уметничком програму наступили су глумац Александар Дунић и професор Павле Панин са вокалним солистима.

  12

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid