Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Оснивање Академије васпитачко–медицинских струковних студија у Крушевцу

  Ел. пошта Штампа
  2

  Потпредседник Националног савета за високо образовање и председник Савета за реформу високих струковних школа проф.др Бранислав Јеремић и в.д. председник будуће Академије васпитачко–медицинских струковних студија у Крушевцу др Јелена Милановић, разговарали су данас са градоначелником Јасмином Палуровић о оснивању ове академске установе.

  У циљу реорганизације струковног високог образовања, Влада Србије донела је Одлуку о оснивању Академије васпитача медицинско–струковних студија са седиштем у Крушевцу, пренео је проф.др Бранислав Јеремић. Ради се о спајању Високе школе струковних студија за васпитаче из Крушевца, Високе медицинске школе струковних студија из Ћуприје и Високе школе за васпитаче струковних студија из Алексинца.

   

  Развој високог образовања се налази пред великим бројем изазова с обзиром на значај у просветном систему Србије. Високе школе струковних студија развијаће своју организациону структуру јачањем интеграције и сарадње основних јединица у оквиру Установе, односно Академије струковних студија. Развој овог сегмента образовања налази се пред два кључна изазова, образложио је проф. Јеремић – подизање квалитета и развој ресурса у складу са стандардима које је прописала ЕУ. Што се тиче подизања квалитета, он ће се развијати у два правца: унапређење компетенција наставног особља и студијских  програма.

  1

  Држава овим интеграцијама жели да појача надзор над радом високошколских установа, како у стручно – кадровском, тако и финансијском смислу.

  Први корак у процедури је формирање Комисије за израду Статута, затим следи попис имовине и именовање в.д. председника Академије. Након усвајања Статута, биће изабран Савет (од којих 30% предлаже и именује Влада), а Савет расписује конкурс за председника Академије.

   

  Градоначелник Јасмина Палуровић изразила је задовољство чињеницом да је Град Крушевац од стране Министарства просвете препознат као академски центар, захваљујући својим свеукупним капацитетима. Уз већ постојећи Пољопривредни факултет, поседоваће све референце за један од најјачих будућих образовних центара Србије, где ће млади моћи да стичу стручна знања која ће имплементирати у развој Града, региона, али и читаве државе.

   

  Према речима проф. Јеремића, у Србији се планира отварање 14 Академија које ће објединити 47 школа.

   

  Први састанак Привременог савета Академије у Крушевцу, одржан је после састанка у Кабинету градоначелника.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid