Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Одржана 44. Беловодска розета

  Ел. пошта Штампа

  1 На вечерашењм завршном делу културне манифестација „Беловодска розета“, уручена је награда овогодишњем лауреату -  Љиљани Хабјановић Ђуровић. Розету  је уручила градоначелник Јасмина Палуровић.

    2

  У Дому културе у Белој Води, беседу о овогодишњем добитнику је говорила Мила Милосављевић, књижевник.

  3  

  Градоначелник Јасмина Палуровић, поздравивши присутне и овогодишњег славодобитника, изразила је велико задовољство што може да уручи признање признатом и познатом књижевнику напоменувши да је Беловодска розета, манифестација која бележи традицију дугу више од 4 деценије, утиснула је својеврсни печат на културној мапи Србије, с обзиром да је настала као израз традиције каменорезачког занатства.

  „По 44.пут, камена розета се уручује славодобитнику за допринос у развоју српске културе и уметности.

  4

  Јединствена је и добитница овогодишње Беловодске розете – Љиљана Хабјановић Ђуровић.  Најчитанији и најтиражнији српски писац у иностранству у последњих 20-ак година. 42 књиге преведене на 16 језика довољно говоре о њеној популарности ван наших граница.

  А награде као што су Орден Светог Саве, Светог деспота Стефана Лазаревића, Вукова награда, Златни витез,  Златни беочуг и бројне друге – о квалитету писане речи, филозофском промишљању и динамичној радњи која читаоца води у један нови, романсијерски свет, изаткан најфинијим нитима модерне српске литературе.

  Љиљана Хабјановић је, са поносом истичемо Крушевљанка, писац који носи у венама Лазарево тло и небо, онај древни дамар старе српске престонице који се као највећа светиња преноси с колена на колено.

  А надамо се да је и њој на понос што се недавно, 2016, године овенчала највећом наградом Града Крушевца, Видовданском наградом. Још једна завичајна награда иде у руке наше вечерашње гошће, Беловодска розета. Надам се да ће заузети једно од почасних места у њеној „ наградној“ архиви и да ће је сећати на њен родни град, као што и Крушевац не заборавља своје грађане. Ма где били, они увек носе „титулу“ Крушевљана, становника славног царског града!

  Још једном све честитке овогодишњој добитници Беловодске розете а организаторима манифестације, да још дуги низ година учвршћују своје неприкосновено место и што више квалитетних учесника и кандидата за награде“, рекла је градоначелник Јасмина Палуровић.

    12

  Присутнима се обратила и директор Културног центра Крушевац Виолета Капларевић, која је говорила о  манифестацији "Беловодска розета" која је настала је још 1976. године, као израз традиције каменорезачког занатства. Од 1989. године, увек у јулу,  камена розета ''Цвет у камену'' уручује се славодобитнику за лични допринос развоју српске културе и уметности. До сада ''Цветом у камену'' награђено је укупно 27-ро изузетних културних и уметничких стваралаца.

   

  5  

  Након примљене награде, књижевник Љиљана Хабјановић Ђуровић прво се захвалила Граду Крушевцу и организаторима манифестације што је доспела у круг досадашњих добитника. „Бити у овако одабраном  друштву досад награђених је велики успех. Осећам велику радост што се мој рад цени, што се сагледао читав рад током моје каријере. Чипка на нашим светињама – розета, увек ме сети на Белу Воду и чувену розету. Поносна сам што сам и један од лауреата који улази у анале Беле Воде, Крушевца и Србије“.

  6

  Вечерашња славодобитница, рођена је у Крушевцу 1953. године. Завршила је крушевачку гимназију, а потом дипломирала на Економском факултету у Београду. Радила је као новинар у једном од најугледнијих часописа Југославије "ДУГА".

   

  Љиљана Хабјановић Ђуровић је најчитанији и најтиражнији српски писац у претходне две деценије и најуспешнији српски писац у иностранству после 2000. године. Објавила је 42 књиге на 16 језика (чешки, италијански, грчки, хрватски, македонски, француски, мађарски, бугарски, украјински, руски, румунски, белоруски, грузијску, албански, немачки). Њен рад је представљен у угледним књижевним часописима, а више студената славистике има за тему својих дипломских и магистарских радова њена дела.

  Живи и ради у Београду, удата је за Милована Ђуровића и има сина Хаџи-Александра.

  7

   

  8

  Пригодан културно-уметнички програм, извео је ансамбл „Бели анђео“ из Београда.

   

  9  

   

  Вечерашњој светковини присуствовали су и  заменик градоначелника Весна Лазаревић, председник Скупштине града Живојин Милорадовић, заменик начелника Градске управе Драгица Бојковић, секретар Скупштине града Маја Цуцкић, директори јавних предузећа и установа....

  11

   

  10

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid