Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Одата почаст Црвеноармејцима

  Ел. пошта Штампа

  1 У знак сећања на храбре руске војнике, који су своје животе дали у борби против фашизма за слободу Србије, положени су венци на Споменик руским војницима на Расини. Том приликом, изведен је и пригодан културно – уметнички програм.

   

  Делегација Града, градоначелник Јасмина Палуровић, председник Скупштине Живојин Милорадовић, РУО – Бранислав Весић, Војске Србије, делегације побратимских градова које су у посети Крушевцу – Бијељина, Липецк, Ставрос, Рмнику Влчеа, политичке странке, бројне организације и удружења за неговање ослободилачких традиција Србије, одали су почаст Црвеноармејцима, полагањем венаца на Споменик руским војницима.

  2

   

  3

   

  4

   

  5

   

  7

   

  8

   

  9

   

  6

   

  10

   

  11

   

  12

   

  13

   

  15

   

   

  Скупу окупљених званичника и бројних грађана, обратила се градоначелник Јасмина Палуровић: “Крушевац има дугу, богату и бурну историју. Освајан је, рушен, али смо га и јуначки ослобађали, зидали и обнављали. Данас одајемо почаст свим погинулим јунацима који су дали своје животе како бисмо ми живели слободно и у миру. Наша је дужност да поштујемо и ценимо храброст за њихов подвиг против фашизма. Да не дозволимо да падне у заборав оно што су наши преци с муком постигли, јер је сећање и учење начин да не дозволимо да нам се понове страхоте рата.“

  16

  Она је такође подсетила да су ове године, на Видовдан, руска Регионална друштвена организација „Савез официра ваздушно – десантне армије и ветерана ратних операција“ из побратимског града Липецка и Свесрпски савез ветерана „Бојево братство“ из Крушевца потписали Споразум о сарадњи и узајамној помоћи. На њихову иницијативу и средствима које су обезбедили, на Споменику су извршене допуне и исправке текста за 22 погинула руска војника.

    17

  У име руске делегације, обратио се и том приликом захвалио руководству Града, мајор Чуносив Јевгениј. Он је уручио медаље за херојску борбу у одбрани отаџбине – ветеранима 63.падобранске бригаде, Горану Јанковићу, иначе члану Градског већа, Радету Ерићу и Душану Бурзану.

    18

  Организатор културно – уметничког програма код Споменика руским војницима, посвећен борби за ослобођење од фашизма је крушевачки Културни центар.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid