Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Посета Удружењу жена у Јасици

  Ел. пошта Штампа

  Grb_grada Поводом Међународног дана жена на селу, градоначелник Јасмина Палуровић и представнице Савета за родну равноправност и Савета за друштвене делатности, посетиле су данас чланице удружења жена „Јасика“ које својим активизмом представљају пример добре праксе у свим сегментима.

  Удружење жена „Јасика“ броји око 30 активних чланица, а током кратког периода од око годину ипо дана, наметнуле су се бројним и разноврсним активностима и иницијативама на руралном подручју Крушевца као удружење које завређује сваку пажњу.

  1

  Чланице су узраста од 15 до 70 година и окупља их ентузијазам, солидарност, жеља за учењем, дружењем, афирмација правих животних вредности, помоћ женама и породици, а пре свега очување и промоција села.

   

  Учествовале су на различитим догађајима, сајмовима, такмичењима и освајале бројне награде. Око 90 чланица је завршило обуку за рад на рачунару и писање пројеката, које су бесплатно организовали Градска управа и Агенција за регионални развој.

  2

  Већи број жена је активно укључен у политички живот, као и у рад Месне заједнице кроз различите структуре, али такође и у органе власти јединице локалне самопураве.

   

  Градоначелник Јасмина Палуровић јеподсетила на активности Града у циљу оснаживања и побољшања положаја жена на сеоском подручју.

  3

  То се пре свега односи на унапређење услова живота улагањем у инфраструктуру, школске објекте, повећање нивоа доступности услуга из социјалне и здравствене заштите...Оно што је посебно важно је побољшање економског положаја жена. Осмишљени су програми и субвенције из области пољопривреде где је један од прописаних услова да жена буде власница пољопривредног газдинства.

  4

  „Очекујем да ћете и убудуће давати допринос и активно учествовати приликом усвајања Стратегија и планова развоја Града, као и ЛАП за родну равноправност, чија израда предстоји у наредном периоду. Надам се да ће и жене из других села следити ваш пример и увидети значај и корист од рада и ангажовања у оваквом удружењу и локалној заједници“.

  Чланице удружења „ Јасика“ нагласиле су и помоћ припадника јачег пола, који им несебично помаже у реализацији свих активности, јер како су истакле, само заједништвом и подршком могу остварити добробит свих мештана прекоморавског краја, који бележи напредак на свим пољима.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid