Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Студијска посета Швајцарској у оквиру МЕЕМП пројекта

  Ел. пошта Штампа

  1 Пројекат  енергетске  ефикасности  и  управљања  енергијом  у  општинама (ПЕЕУЕО)  у Србији  реализује се према Споразуму између Владе Републике Србије и Владе Швајцарске Конфедерације, који је потписан 28. марта 2017. године, односно појединачних уговора између четири јединице локалне самоуправе Републике Србије и Министарства рударства и енергетике.

  У оквиру  пројекта за представнике јединица локалних самоуправа Крушевца, Ужица, Параћина и Врбаса, Министарства и СКГО-а организована је  студијска посета у периоду од 21. до 25.октобра. Испред града Крушевца у овој студијској посети учествовали су Весна Лазаревић, заменица градоначелнице, Оливера Дреновац, помоћница градоначелнице и вођа МЕЕМП пројекта за град Крушевац и Братислав Ђорђевић, градски енергетски менаџер.

  2

  Студијска посета обухватила је укупно 5 градова у Швајцарској, презентације, теренске обиласке и сусрете са политичким представницима и експертима из области енергетике.

  3

  Први град, који је група посетила био је Рајнфелден (Rheinfelden), најстарији град у Кантону Аргау (Aargau) са 13 000 становника, који је део програма ЕЕА од 1992.године. Енергијом се снабдевају из технолошких процеса у индустрији пива и производњи соли, дрвене сечке, отпада и отпадне воде. До сада су успели да остваре 74% усаглашености за ЕЕА резултат, а 31% топлотне енергије добијају из обновљивих извора енергије.

  4

  Следећи град, који је посећен био је Базел, пионирски град у области енергије. Око 90% електричне енергије већ се генерише из хидропотенцијала и око 10“ из потенцијала ветра. Град има 170 000 становника, а ознаку ЕЕА –GOLD први пут је добио 2006.године. Дугорочно град има такву енергетску политику да је за циљ поставио да постане 2000 – Watt друштво. 2000- Watt друштво је еколошка визија, први пут формулисана 1998.године, а практично значи потрошњу по глави становника од 2000 Watt.  Приликом обиласка града имали смо прилике да видимо примере из праксе у реконструкцији објеката и повећењу енргетске ефикасности.

   

  У граду Билу (Biel), којиима 54 000 становникадочекаланасје г-ђаБарбараШвикерхт (Barbara Schwickert), члан градске владе, која нам је представила достигнућа свог града у унапређењу енергетске политике. Град Бил 100% топлотне енергије обезбеђује из обновљивих извора енергије. Такође, г-ђа Барбара организовала нам је и обилазак града, где смо имали прилике да видимо реализовани пројекат уређења зеленог острва у складу са највишим еколошким стандардима, а посетили смо и регионално предузеће, које се бави снабдевањем топлотном енергијом из језера, подземних вода, дрвене сечке и отпадне топлоте. У граду Билу циљ њихове енергетске политике је да се до 2035 године 35% снабдевају из обновљивих извора енергије,а већ сада електричном енергијом се 100% снабдевају из из ОИЕ.

  5

  У Луцерну (Lucerne), примили су нас градски одборник  Адриан Боргула (Adrian Borgula), руководилац Дирекције за животну средину и мобилност г-дин Бернард Гут (Bernhard Gut) и Јорг Хофман (Jorg Hoffmann), руководилац пројекта за регионално грејање. Луцерн је град са 81 000 становника и познати туристички центар. Као и у остали градовима, које смо посетили и овде је енергетска политика на веома високом ноивоу. Просторни планови грејања праве се за различите делове града, а извори топлотне енергије су језерска вода, подземне воде, отпадна топлота из постројења за пречишћавање отпадних вода, спалионица отпада и дрвна маса.

   

  У Цириху (Zürich) г-дин  Бруно Беби (Bruno Bebie), особа одговорна за енергију града Цириха одржао је веома интересантно предавање на тему развоја енергетске политике, енергетског  и комуналног планирања, као и реализацији зацртаних циљева. Такође, г-дин Михаел Милер (Michael Muller)  говорио је о енергетској политици у Швајцарској и стандарду MINERGIE, који се односи на област зградарства.

   

  Закључак са ове студијске посете је да су стандарди у Швајцарској у области енергетике високи,али да много тога у овој области можемо и ми у Србији да применимо, пре свега у изради планова у области енергетике, побољшању енергетске ефикасности наших објеката, преласку на обновљиве изворе енергије и подизању свести наших грађана о еколошким и економским бенефитима.

    6

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid