Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обележен почетак изградње Моравског коридора

  Ел. пошта Штампа
  1

  У присуству председника Републике Србије, Александра Вучића,  Амбасадора САД, Велике Британије и Турске, потпредседнице Владе и министарке грађевинарства др Зоране Михајловић, као и бројних грађана,  данас су отпочели радови на изградњи Моравског коридора. Церемонији су присуствовали и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић, бивши градоначелник (директор БИА) Братислав Гашић и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић.

    2

  Само 9 дана по потписивању Уговора о изградњи са компанијом „Behtel Enka"  (америчко – турски конзорцијум) почела је изградња саобраћајнице у дужини од 112,37 км којом ће бити повезани централни делови Србије (правцем исток – запад), тј. два најзначајнија путна правца државе који припадају и европској мрежи путева.

  3

  Путни правац од Појата до Прељине повезиваће територију на подручју од 7 општина и градова са око 467.000 становника и то општину Ћићевац и Варварин, Град Крушевац, општину Трстеник и Врњачку Бању, Град Краљево и Чачак.

  4

  Моравски коридор, осим што ће имати епитет најширег, (30 метара) биће и дигитални. То подразумева брзу и поуздану информацију у циљу безбедног одвијања саобраћаја. Сви дигитални уређаји – портали, ВМС знакови, метеоролошке станице, камере за надзор, бројачи саобраћаја, наплатне рампе, биће међусобно повезани.

  5

  Изградњом Моравског коридора биће уређен и водоток и приобаље, а радови на уређењу корита Западне Мораве обухватиће укупно 16 хидротехничких објеката на нивоу регулације речног корита, корекције речног тока и реконструкцију постојећих и изградњу нових одбрамбених насипа. Тиме ће бити решен и проблем заштите од поплава. Ово је први такав систем на Балкану, додао је директор пројекта Енди Милунзи.

  6

  13

  8

  Радове на изградњи изводиће компанија "Behtel Enka", а инвестиција је вредна скоро 800 милиона евра.

   

  Председник Александар Вучић рекао је да је поносан на све што је до сада урађено. „За две године биће завршена деоница Појате – Крушевац, за три Чачак – Краљево, а за 4 комплетан ауто пут. Добили смо најбоље услове за финансирање пројекта, најниже каматне стопе и све је максимално транспарентно урађено".

  9

  Максимално дозвољена брзина биће 130 км на час, биће изграђено 11 петљи и 130 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, 5 подвожњака и 31 пропуст.

  Председник Вучић захвалио је на данашњој церемонији грађанима, што верују у своју земљу и показују  да, када се ради вредно и заједно, може да се промени садашњост, али и будућност. Тако се и млади задржавају у Србији, али и враћају они који су отишли, дакле изградњом нових ауто путева и фабрика.

  10

  Додао  је, да је у октобру наша земља забележила највећи привредни раст у Европи и повећање кредитног рејтинга. Такође је најавио за 28. децембар, заједно са премијером Аном Брнабић, излагање о Плану развоја Србије до 2025. године.

   

  Председник је такође рекао да је у Крушевац данас дошао са два припремљена говора, али се присутнима обратио "из главе и из срца" и да у прилог томе говори и чињеница да је током последњих 7 година, наш регион посетио чак 64 пута.

  11

   

  12

   

   

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid