Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна
  spacer1111

  Обука у оквиру пројекта "Exchange 5"

  Ел. пошта Штампа

  3 Данас и наредна два дана у Центру за стручно усавршавање у Крушевцу стручна лица из Градске управе Крушевца и Општинске управе Алексинац учествују на обуци посвећеној имплементацији савремених софтверских решења у свакодневни рад на пољу управљања јавном имовином.

   

  Стручњаци компаније ОСА из Београда, специјализоване за ову врсту софтвера, обуку спроводе у две групе. Прва је усмерена на Географски информациони систем (ГИС) који омогућава увид и администрирање некретнина и инфраструктуре на целом подручју локалне самоуправе. Друга група усмерена је на софтвер који је наменски развила компанија ОСА за потребе администрирања јавне имовине Крушевца и Алексинца.

   

  Унапређењем управљања јавном својином обе локалне самоуправе желе да искористе све могуће потенцијале за локални економски развој, ангажовање неискориштених потенцијала и рационализацију у свом раду, као и што ефикасније интерно организовање како би се ова захтевна област успешно уређивала убудуће.

    1

  Колики изазов је пред стручним службама говори детаљ да на подручју Града Крушевца постоји око 25.000 катастарских јединица у јавној својини. Како свака од истих, пре или касније, захтева стручну обраду, ради се о великом организационом и стручном изазову за Градску управу, као што је тренутно случај и у свим осталим локалним самоуправама у Србији.Нови софтвери ће убрзати обраду предмета и омогућити лимитираном броју службеника да веома обимни посао администрирања јавне имовине ураде самостално уз квалитативно унапређење управљања јавном имовином, а тиме и боље искориштење исте на корист грађана.

   

  Град Крушевац и општина Алексинац су добитници једног од укупно 18 пројеката у Србији који су  одобрени кроз грант шему Еxцханге 5 програма.

   

  Општи циљ пројекта „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја“, којег две локалне самоуправе реализују партнерски, је успостављање ефикасног и транспарентног управљања јавном својином у обе локалне самоуправе како би се допринело локалном развоју и како би грађани и локална заједница имали што је могуће већу корист од јавне својине.

   

  Пројекат „Управљање јавном својином у функцији локалног развоја“ се реализује у оквиру Програма Exchange 5, који финансира Европска унија у оквиру Националног програма за Србију ИПА 2014, а спроводи Министарство државне управе и локалне самоуправе (МДУЛС) у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО) као имплементационим партнером. Тело за уговарање свих пројеката грант шеме је Министарство финансија, односно Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније (ЦФЦУ).

    2

  Кроз пројекат ће бити подржане обимне активности које обе самоуправе спроводе на пољу регистрације и уређивања статуса и власништва над некретнинама у јавној својини, те унапређење људских, стручних и техничких капацитета.

   

  Укупна вредност  пројекта износи 173.600 евра од чега ће Европска унија финансирати 156.240 евра, а остатак је директно учешће Крушевца и Алексинца.

   

  naled_bfm

  skgo
  usaid