Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести 159 година од оснивања Читалишта у Крушевцу

  159 година од оснивања Читалишта у Крушевцу

  Ел. пошта Штампа

  1 Народна библиотека Крушевац, данас је обележила вредан јубилеј – 159 година од оснивања Читалишта у Крушевцу.

   Претеча данашње Библиотеке – Читалиште, основано је у Крушевцу 1857.године. Из сачуване преписке између „ Високославног попечитељства“и Начелништва округа крушевачког, уочава се да је акцију покренуло неколико виђенијих Крушевљана и да је те године уписано 50 – ак чланова. Од тада датира почетак читалаштва у Крушевцу, а осим књига, читале су се и новине и часописи.

    2

  Након краћег прекида, 1869. установљава се Читаоница, са око 100 чланова са добровољним улогом и евидентираних 17 српских и страних листова на располагању, осим основног књижног фонда. Тек 1979. уз велике турбуленције у међувремену, ресорни  министар коначно одобрава Правила крушевачке читаонице.

   

  Данашњи назив, Народна библиотека, ова установа у култури добија 1956.године, матична општинска постаје 1960., а следеће године добија назив Среске матичне библиотеке. На данашњој локацији у згради Дома синдиката, егзистира од 1967.

   

  Сегментарно је подељена на Завичајно, Дечје и Позајмно одељење, Читаоницу и Периодику које опслужује 26 запослених, са високообразовним профилима.

   

  Свој рад, Библиотека је крунисала са преко 40 признања, а квалитет, ангажованости и стручност доказали су и запослени, добијањем бројних индивидуалних награда.

   

  Прате се сви савремени трендови у библиотекарству, врло је плодоносна и издавачка делатност, а посебна пажња посвећује се младима и деци - организовањем креативних радионица, семинара, едукација, читалачких часова, промоција, омогућавањем бесплатног уписа за ђаке прваке…

    3

  Са хронологијом развоја читалаштва у крушевачком крају, као и актуелним дешавањима и плановима за наредни период, посетиоце је упознала директорка мр Снежана Ненезић са сарадницама, а присуствовали су заменик градоначелника Јасмина Палуровић, помоћнице градоначелника Јелена Милановић и Драгана Милићевић, градски већник Милоје Михајловић, председник РПК Предраг Вукићевић и многобројни корисници, љубитељи писане речи, сарадници, бивши радници, представници јавног и културног живота града.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid