Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Обележен јубилеј - 52 године Универзитета у Нишу

Обележен јубилеј - 52 године Универзитета у Нишу

Ел. пошта Штампа

1 Свечаном академијом у амфитеатру, данас је обележено 52 године рада и постојања Универзитета у Нишу. Значајном јубилеју једног од најважнијих високообразовних центара у Србији, присуствовао је градоначелник Крушевца Драги Несторовић и помоћник градоначелника Јелена Милановић. У Крушевцу ће почети са радом Пољопривредни факултет, при Нишком универзитету, што је чињеница којом се могу похвалити оба града, чуло се на Академији, а будући факултет представљао је в.д.декан проф.др Слободан Јефтић.

На централном догађају обележавања, међу званицама су били чланови Српске академије науке и уметности, Националног савета за високо образовање, ректори Универзитета Источног Сарајева, Великог Трнова, Приштине - са седиштем у Косовској Митровици, Универзитета одбране из Београда, гости из Бања Луке, Сарајева, Новог Сада, Новог Пазара, далеке Аргентине, затим професори факултета, значајне личности јавног, политичког и друштвеног живота...Такође је присуствовао конзул Бугарске у Нишу, Христо Христов.

  2

Присутнима се најпре обратио ректор Универзитета у Нишу, проф. др. Драган Антић, нагласивши да је мисија Универзитета - укључивање у јединствени европски образовни простор, у складу са највишим стандардима квалитета образовања, научноистраживачког и стручног рада.

  6

Након ректора, на скупу је говорио и председник Савета Универзитета у Нишу, проф.др Душан Трајковић, председник Српске академије наука  и уметности (огранак је основан и у Нишу) Владимир Костић и гости, ректори других Универзитета са којима нишки остварује блиску сарадњу.

  3

 

4

 

5

Свечана седница била је и прилика за доделу најзначајнијих признања : Златног и Сребрног знака. Лауреат највећег признања, Златног знака је редовни професор Технолошког факултета у Лесковцу, др Јован Степановић, за изузетан допринос развоју Универзитета, а признањима Сребрни знак овенчало се неколико професора ( за значајан допринос ) међу којима и редовни професор Медицинског факултета др Иван Николић, који се и обратио у име награђених.

  7

Иначе, Нишки универзитет основан је 15.јуна 1965.године, у свом саставу има 13 факултета, 1480 наставника и сарадника, 630 ваннаставних радника, а на њему студира 27.570 студената.

 

  8

На будућем Пољопривредном факултету у Крушевцу биће основане основне и мастер студије, са смеровима воћарство, виноградарство, ратарство, повртарство и сточарство, а први студенти, њих око 150, уколико се све неопходне активности буду одвијале планираном динамиком, могу се уписати почетком школске године.

 

Време у Крушевцу

Температура: 16 °C vreme
Притисак: 997.9 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid