Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Радни састанак поводом иницијативе за ревитализацију и уређење излетишта Јастребац

Радни састанак поводом иницијативе за ревитализацију и уређење излетишта Јастребац

Ел. пошта Штампа
5

У Градској управи данас је одржан први радни састанак поводом иницијативе за ревитализацију и уређење излетишта Јастребац. Присуствовали су генерални директор Корпоације „Трајал“ Милош Ненезић са сарадницима, представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде (Управа за шуме ), ЈП „Србијашуме“, Градске управе и руководства, а састанак је водио градоначелник Драги Несторовић.

Излетиште Јастребац, површине око 100 хектара, традиционално омиљено излетиште Крушевљана, судећи по епилогу данашњег састанка коначно ће добити изглед и садржаје како би добио епитет атрактивне туристичке дестинације која ће превазићи локалне оквире. Стазе су укупне дужине око 200 км, а кроз ову планину пролази и Европски пешачки пут.

1

За почетак, треба навести најпре понуду два угоститељска објекта у власништву компаније „Трајал“, (вила „Трајал“ и некадашња Меримина вила ) капацитета око 100 лежајева и услугом за боравак туриста у виду смештаја и исхране. „Југопревоз“ је обезбедио две аутобуске  линије (до села Буци) у јутарњим и вечерњим сатима.

Вештачко језеро очишћено је још 2015.године, у шта је уложено више од 10 милиона динара и саниран приступни пут, а планира се и његова комплетна реконструкција. Град Крушевац је прошле године обезбедио средства у износу од 1.200.000 динара за Пројекат изградње више устава за све уливне водотокове у језеро.

2

Скупштина града Крушевца усвојила је 2016. године Одлуку о изради Плана генералне регулације, коју сходно околностима треба изменити и усвојити у што краћем року.

Веома важно је укључити и субјекте из ресорног Министарства и ЈП „Србијашуме“ с обзиром на нормативне предуслове, односно изналажење оптималног модуса за све. Носилац права јавне својине на Јастрепцу  је држава, прецизније ресорно Министарство, а поверено је на управљање ЈП „Србијашуме“.

3

У циљу што бржег и координисаног низа активности, закључено је данас, треба дефинисати интересе и садржаје, циљеве, могућности, начин реализације и актере.

Током данашњег састанка чули су се предлози за изградњу скијалишта, развој ловног туризма,  уређење пешачких  и бициклистичких стаза, постављање реквизита за планинске спортове и др.

4

На иницијалном састанку формиран је и Радни тим који ће координирати пројектним активностима.

Као први корак припреме за израду Плана детаљне регулације, биће извршено геодетско снимање терена.

 

Време у Крушевцу

Температура: 21 °C vreme
Притисак: 990.0 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid