Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Иницијатива за сарадњу са француским градом Mец

Иницијатива за сарадњу са француским градом Mец

Ел. пошта Штампа

1 На иницијативу Амбасаде Француске, Француског института у Београду и Града Крушевца, организована је посета помоћника градоначелника за пројекте и комуникације француског града Меца, господина Стефана Росана.  Циљ посете је успостављање сарадње између наша два града.

 

На првом заједничком састанку са представницима Града, били су присутни помоћник градоначелника за екологију и одрживи развој Оливера Дреновац, председник Регионалне привредне коморе Предраг Вукићевић, директор јавног Предузећа за пројектовање и урбанизам Војкан Тутулић, председник Савета за безбедност саобраћаја Драган Блажић и помоћник директора Културног центра Јелена Вељковић.

2

Уводну реч дала је председник Скупштине Јасмина Палуровић. Она је подсетила да Град Крушевац може да се похвали досадашњом добром сарадњом са француским институцијама у области културе, екологије, образовања и здравства, а први наредни кораци треба да се одвијају у правцу развоја и размене искустава у области одрживе мобилности, енергетске транзиције и привреде.

 

Након емитовања промотивног филма о Граду, господин Росано је изразио импресије реализованим и инвестицијама које су у току, као и „ енергијим, жељом и вољом да се унапреди живот грађана“.

3

Француски град Мец налази се на северу Француске, на тромеђи Луксембурга, Белгије и Немачке и има око 250 000 становника. Последњих година, паралелно са привредним развојем интензивно се ради и у области екологије и заштите животне средине, унапређењу саобраћаја и другим областима од виталног значаја.

 

Сви учесници састанка, представници Града Крушевца информисали су Стефана Росана о активностима и надлежностима установа које представљају и предочили могућности сарадње.

Покренута је и иницијатива о формализацији интензивнијих односа, односно братимљењу. Међу бројним градовима побратимима, Крушевац нема ни један град из Француске, а такође ни Мец није остварио овакве везе ни са једним градом из Србије.

4

Након данашњег иницијалног сусрета, господин Стефано Росано је изјавио да ће пренети утиске, жеље и могућности руководству града Мец, а да је као прва планирана посета привредно – политичке делегације граду Крушевцу.

 

Време у Крушевцу

Температура: 13 °C vreme
Притисак: 1000.9 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid