Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Саопштени резултати 26. „Златне кациге“

  Саопштени резултати 26. „Златне кациге“

  Ел. пошта Штампа

  3 У Градској управи данас је одржана конференција за новинаре, на којој су саопштени резултати, односно добитници награда 26. Фестивала хумора и сатире „Златна кацига“. Заменик градоначелника Весна Лазаревић приредила је пријем за чланове жирија и представнике крушевачког Културног центра као организатора Фестивала.

   

  У уводном обраћању, госпођа Лазаревић, говорила је о значају Фестивала који је својим трајањем и квалитетом потврдио да је један од културних брендова Крушевца. Реномеом који је стекао током 26 година, постао је препознатљив у међународним круговима истакнутих аутора хумористичких форми.

    1

  Циљ „Златне кациге“ је унапређење и афирмација хумора и сатире, са посебним подстицајем на развој дечјег и уметничког стваралаштва, истакла је, између осталог, заменик градоначелника Весна Лазаревић.

   

  Директор Културног центра Виолета Капларевић је подсетила да ће награде бити додељене завршне вечери Фестивала, на Међународни дан шале, 1. април. Данас су саопштени добитници награда за карикатуру и писану форму, а тој плејади придружиће се и награђени за животно дело и "Витез од чарапаније".

   

  За карикатуристе, обезбеђене су новчане награде у износу од 600, 400 и 200 евра (прва три места), а за добитнике писаних форми – 200 евра.

    2

  Награде за писану форму је образложио члан Градског већа Момир Драгићевић, а за карикатуру Горан Ћеличанин. Задата тема за одрасле је била : „Преговори“, а за младе „Школа“.

   

   

  Златна кацига за причу отишла је у руке Владислава Влаховића из Црне Горе, за ауторско остварење под називом „Ово јесте мој потпис, али...“. Добитник Златне кациге за афоризам је Драгиша Павловић Расински из Крушевца, за афоризам: „На преговоре не треба слати паметне. Много попуштају.“ и за песму „Попе, Храм те било“, аутор Војислав Милић из Београда.

   

  Осим Момира Драгићевића, жирирали су Драган Матејић и Душан Поп Ђурђев.

   

  У сегменту карикатуре, најбољи је Мухамед Ђерлек из Новог Пазара, а 12 аутора добиће специјалне награде. Иначе, на конкурс је стигло 366 радова из 32 земље од 151 карикатуристе. Чланови жирија – Горан Ћеличанин, Слободан Срдић и Шпиро Радуловић.

    4

  У категорији радова аутора до 18 година, најбољи су били: за карикатуру и стрип Николина Јовановић из Панчева и за писану форму Мухамед Дураковић из Живиница (БиХ). Жири у саставу Момир Драгићевић, Марија Стојадиновић и Рајна Маринковић Алексић доделили су и по две Специјалне награде у обе категорије.

   

   

   

   

  Време у Крушевцу

  Температура: 8 °C 13383-1550844841 .gif" width="40" height="25" align="middle" alt="vreme" />
  Притисак: 997. hPa barometar.gif
  Прогноза...
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid