Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Председник ССС Љубиша Орбовић у Крушевцу

  Председник ССС Љубиша Орбовић у Крушевцу

  Ел. пошта Штампа

  1 У Већу савеза синдиката за више општина у Крушевцу разматрана је актуелна ситуација у привреди. Састанку је присуствовао председник Већа савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић, а учешће су узели и начелник Расинског управног округа Бранислав Весић и градоначелник Јасмина Палуровић.

   

  Након анализе локалног привредног миљеа и уводног излагања председника Већа савеза синдиката за више општина у Крушевцу Миленка Михајловића, реч су имали представници великих предузећа као што су корпорација „ Трајал“, ФАМ, Рубин...али и установа у култури и спорту.

  2

  Председник Већа савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић најпре је похвалио изузетно добру сарадњу синдиката и управе Града. Без обзира на ограничене надлежности локалне самоуправе, град Крушевац је увек показивао велики степен укључености и иницијативе за решавање проблема радника.

   

  У свом обраћању, он је наставио да је током низа година, привреда Србије континуирано урушавана, посебно велики системи и некадашњи фабрички гиганти. Велики удео у томе имале су и лоше приватизације. Оно што карактерише последње године је позитиван помак пре свега у смислу довођења страних инвеститора, отварања нових фабрика и радних места...Сваки велики систем захтева и пратеће производне капацитете, па се уз њих развија и сектор малих и средњих предузећа.

  3

  Као непопуларне мере, Орбовић је навео смањење плата у јавном сектору и примену неких одредби Закона о раду, рецимо укидање колективних уговора...

   

  Прошле године минимална зарада увећана је за 10%, а годину пре тога 8%. Плате у јавном сектору порасле су, пак, ове године од 5 до 10%, што су осетили запослени у образовању, здравству, локалним самоуправама, комуналним делатностима... Радници у комуналном сектору добили су и претходне године на име солидарне помоћи 24 000 динара, а ове се планира сума од око 40 000. Просечна  прогнозирана плата у Србији прећи ће цифру од 420 евра, а стопа незапослености од садашњих 12% показује силазни тренд. Све су то позитивни помаци, али постоје и проблеми који заокупљају такође велики број радника.

   

  Према речима Орбовића, то су пре свега неисплаћене заостале плате и вишегодишњи судски спорови у области радног права.

   

  Оно што чека законску промену у корист радника је и укидање тзв. „ казнених поена „ за ранији одлазак у пензију. Наиме, уколико нису испуњена оба услова (пуна старост и стаж ), одузима се известан део од целокупне пензије, па су представници републичког синдиката тражили на Социјално – економском савету укидање ове одредбе, што им је и обећано. 

   

  Начелник Расинског управног округа Бранислав Весић истакао је као позитивне трендове отварање нових радних места и  самим тим смањење незапослености. За све притужбе, недоумице и примедбе радника, нагласио је Весић, права адреса су инспекцијски органи при Округу, а уколико се не препознаје прецизна надлежност за решавање проблема, радници се могу обратити њему лично. 

  4

  Говорећи на скупу, градоначелник Јасмина Палуровић је такође истакла добру сарадњу синдиката и локалне самоуправе, подсетивши да је Град Крушевац први у Србији потписао колективне уговоре са јавно – комуналним предузећима. Осим тога, одобрава се свака препорука за повећање зарада и подржава борба за остваривање права радника у свим законским оквирима. 

   

  „ Задатак Града је да створи повољан привредни и пословни амбијент како би се подстицајно деловало на долазак, али и задржавање инвеститора“ , рекла је Градоначелница. Као закључак, поручила је радницима да се прилагођавају модерним захтевима пословања какве постављају мултинационалне и иностране компаније, јер радно место више није вечита и непроменљива категорија, већ захтева континуирано  поштовање интерних правила понашања, професионализам и одговорност и посвећеност у раду.

   

  Време у Крушевцу

  Температура: -5 °C vreme
  Притисак: 1000.3 hPa barometar.gif
  Прогноза...
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid