Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Представљен Конкурс за технолошку иновацију 2018. године

  Представљен Конкурс за технолошку иновацију 2018. године

  Ел. пошта Штампа

  1 Координатор такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској - проф. др Драган Повреновић, представио је данас пропозиције националног такмичења које се одржава од 2005. године, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. На данашњој конференцији у Градској управи учествовали су и помоћник градоначелника за друштвене делатности др Јелена Милановић и директор крушевачког Центра за стручно усавршавање Ненад Станојевић.

  Овај државни пројекат подржава и Министарство науке и технологије, а реализује Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко – металуршког факултета у Београду. Партнери су Привредна комора Србије и ПК Републике Српске, СКГО, РТС, РТВ, РТРС, као и други медији са националном, регионалном и локалном фреквенцијом.

  Процедура је да се почетком календарске године објављује почетак такмичења, када креће и  медијска промоција, као и организовање трибина.

  2

  Посебна сарадња је успостављена са ПКС у делу који следи након истека рока за пријаву на такмичење, а то је период вишемесечних обука. Веома важан сегмент су „техничке рецензије“ на матичним факултетима за поједине техничко – технолошке области које се одвијају на Електротехничком, Машинском и Технолошко – металуршком факултету у Београду, као и на Пољопривредном и Факултету техничких наука у Новом Саду. Након вишемесечних обука и вишестепених нивоа оцењивања, за по 6 финалиста се одржавају финала и то током децембра. Финала се емитују на националним јавним сервисима Републике Србије ( РТС ) и Републике Српске.

   

  Иновације могу бити једноставни производи , који су квалитетно и на савремен начин понуђени тржишту, па до високих технологија, при чему су све области техничко – технолошког, организационог или услужног стваралаштва равноправно заступљене.

   

  Током претходних 13 година учествовало је 2545 тимова са преко 8000 учесника, основано је преко 85 нових предузећа, припремљено 1353 бизнис планова и пословних модела, одржано 425 једнодневних тренинга и ангажовано више од 400 рецензената широм света.

  3

  Одлуку о победнику у финалу доноси шесточлани жири састављен од највиших представника ресорних Министарстава науке, ПКС и ПКРС, привреде и медија у Србији.

  У овој години, такмичење се одвија у 3 категорије:

  -        Реализоване иновације

  -        Студентски тимови и

  -        Средњошколски тимови

  Рок за пријаву најмање трочланог тима и саме иновације је 20. април, за све категорије.

  Укупни овогодишњи наградни фонд је 5 милиона динара.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid