Grad Kruševac

Ви сте овде: Насловна КШ инфо Вести Представљен Конкурс за технолошку иновацију 2018. године

Представљен Конкурс за технолошку иновацију 2018. године

Ел. пошта Штампа

1 Координатор такмичења за најбољу технолошку иновацију у Србији и Републици Српској - проф. др Драган Повреновић, представио је данас пропозиције националног такмичења које се одржава од 2005. године, под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја. На данашњој конференцији у Градској управи учествовали су и помоћник градоначелника за друштвене делатности др Јелена Милановић и директор крушевачког Центра за стручно усавршавање Ненад Станојевић.

Овај државни пројекат подржава и Министарство науке и технологије, а реализује Организациони тим са Факултета техничких наука у Новом Саду и Технолошко – металуршког факултета у Београду. Партнери су Привредна комора Србије и ПК Републике Српске, СКГО, РТС, РТВ, РТРС, као и други медији са националном, регионалном и локалном фреквенцијом.

Процедура је да се почетком календарске године објављује почетак такмичења, када креће и  медијска промоција, као и организовање трибина.

2

Посебна сарадња је успостављена са ПКС у делу који следи након истека рока за пријаву на такмичење, а то је период вишемесечних обука. Веома важан сегмент су „техничке рецензије“ на матичним факултетима за поједине техничко – технолошке области које се одвијају на Електротехничком, Машинском и Технолошко – металуршком факултету у Београду, као и на Пољопривредном и Факултету техничких наука у Новом Саду. Након вишемесечних обука и вишестепених нивоа оцењивања, за по 6 финалиста се одржавају финала и то током децембра. Финала се емитују на националним јавним сервисима Републике Србије ( РТС ) и Републике Српске.

 

Иновације могу бити једноставни производи , који су квалитетно и на савремен начин понуђени тржишту, па до високих технологија, при чему су све области техничко – технолошког, организационог или услужног стваралаштва равноправно заступљене.

 

Током претходних 13 година учествовало је 2545 тимова са преко 8000 учесника, основано је преко 85 нових предузећа, припремљено 1353 бизнис планова и пословних модела, одржано 425 једнодневних тренинга и ангажовано више од 400 рецензената широм света.

3

Одлуку о победнику у финалу доноси шесточлани жири састављен од највиших представника ресорних Министарстава науке, ПКС и ПКРС, привреде и медија у Србији.

У овој години, такмичење се одвија у 3 категорије:

-        Реализоване иновације

-        Студентски тимови и

-        Средњошколски тимови

Рок за пријаву најмање трочланог тима и саме иновације је 20. април, за све категорије.

Укупни овогодишњи наградни фонд је 5 милиона динара.

 

Време у Крушевцу

Температура: 18 °C vreme
Притисак: 1000.9 hPa barometar.gif
Прогноза...
wikipedia

naled_bfm

skgo
usaid