Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Министар Ненад Поповић посетио Крушевац

  Министар Ненад Поповић посетио Крушевац

  Ел. пошта Штампа

  1 Крушевац је данас посетио министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић са сарадницима. Са градоначелником Јасмином Палуровић и представницима Града, разговарао је о могућностима сарадње у области технолошког и иновационог развоја. Министар Поповић информисао је саговорнике о програмима Фонда за иновациону делатност, као и начинима путем којих Крушевац може да аплицира, али и добије средства за иновациони старт-ап центар. Након разговора у Кабинету, министар Ненад Поповић са сарадницима, обишао је и винарску кућу „Рубин" где је са менаџментом предузећа такође водио разговор о унапређењу технолошких иновација, примени у привреди и могућностима коришћења Фонда.

   

  Дугорочни циљеви за које се бори Влада су останак младих у градовима Србије, привлачење домаћих и страних инвеститора, отварање нових радних места и развој предузетничког духа који ће додатно поспешити све ове аспекте.

  Крушевац је град са одличном инфраструктуром, привредним развојем и потенцијалима, који уз мотивисаност и залагање руководства, може још значајније унапредити пословну климу и амбијент не само на локалу, већ и шире.

  Према речима министра Поповића обавеза Града је да, уколико дође до реализације пројекта старт – ап центра, обезбеди локацију, односно простор, а за део техничко – технолошке инфраструктуре и садржаје, задужена је Република.

  2

  Изградња информационих старт – ап центара за сада је реализована или је у току, у Београду, Новом Саду и Нишу. Ради се нова зграда Института за физику у Београду, као и Биосенс – пољопривредни институт у Новом Саду, који ће користити најсавременију ИТ технологију, без које у модерном свету нема напретка.

  Градоначелник Јасмина Палуровић истакла је одличну сарадњу Града са свим ресорним министарствима, наглашавајући да ће Крушевац пружити пуну подршку свим пројектима и иновацијама којима ће поспешити свеукупни развој.

  3

  Она је рекла да је на данашњем састанку било речи и о потенцијалном индустријско – технолошком парку у Крушевцу, вредне инвестиције, чија би изградња, уколико се остваре неопходни предуслови, могла да отпочне наредне године.

  Иначе, Фонд за иновациону делатност објавио је почетком месеца Јавни позив за програме подршке технолошким иновацијама – Програм раног развоја и Програм суфинансирања иновација. Програми су намењени развоју иновативних технологија, производа и услуга са тржишном применом и великим потенцијалом за комерцијализацију. Сврха програма је обезбеђивање директне финансијске помоћи предузећима у Србији за развој иновативних услуга, процеса и производа са тржишним потенцијалом  у износу до 80.000 евра, односно 300.000 евра. Укупан буџет за ова два програма у 2018. години износи 400 милиона динара.

  4

  Позив за достављање пријава иновативних пројеката отворен је до 1. јуна.

  Процес одлучивања о финансирању пројеката је независан, коначну одлуку о финансирању, на конкурентској основи доноси независна међународна експертска комисија. Број финансираних пројеката зависиће од квалитета поднетих пријава.   
   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid