Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Амбасада Јапана донирала ВП дом у Крушевцу

  Амбасада Јапана донирала ВП дом у Крушевцу

  Ел. пошта Штампа
  1

  Васпитно поправни дом у Крушевцу добио је вредну донацију од Владе Јапана. Тим поводом, ову установу данас је посетио амбасадор Јапана у Републици Србији, Његова Екселенција Ђунићи Марујама, а пријему Амбасадора присуствовала је и градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић.

   

  2

  Церемонији примопредаје донације за „Пројекат опремања Васпитно поправног дома у Крушевцу опремом за стручно усавршавање“, претходио је обилазак ове Установе. Његовој Екселенцији, господину Ђунићи Марујами предочене су све активности којима се унапређује живот штићеника, како што се тиче егзистенцијалних услова, тако и свеукупног оспособљавања за повратак у живот социјалне заједнице.

  3

   

  4

  Што се тиче донације крушевачком ВП дому, Влада Јапана обезбедила је 60 386 евра у циљу подршке унапређењу социјалне заштите у Републици Србији. Укључујући ову донацију, укупан износ јапанске помоћи кроз пројекте за основне потребе становништва ( ПОПОС ) у Србији од 1999.године, досегао је 13,3 милиона евра. Укупан износ јапанске помоћи Србији у току истог периода премашује 507 милиона евра.

  5

   

  6

  7

  ПОПОС донације имају за циљ да подрже социјални развој кроз пројекте за основне потребе становништва. Влада Јапана пружа финансијску помоћ неопходну за имплементацију пројеката који ће допринети економском и социјалном развоју земље. Животна средина, здравствена заштита, образовање и социјална заштита су главне области интересовања. Од 1999. у Србији је реализовано 220 ПОПОС пројеката.

  8

   

  9

  10

  Током данашње посете, високом госту добродошлицу је пожелела градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић. Она је истакла добру сарадњу коју Град остварује са ВП домом, чији штићеници активно учествују као помоћ у реализацији манифестација. Градоначелница је похвалила и сарадњу са Владом Јапана која је обезбедила и донацију за Општу болницу Крушевац  (вредност 20.000 евра) и ОШ „Нада Поповић“ за енергетску ефикасност (90.000 евра за замену столарије).

  11

  Амбасадор Јапана Њ.Е. Ђунићи Марујама је изјавио да је циљ ове донације унапређење свакодневног живота штићеника, стицање нових знања и вештина и самим тим омогућавање повратка у живот који ће моћи да им обезбеди егзистенцију. Такође, тиме се постиже и превентивни ефекат у смислу спречавања повратка у деликвенцију. Од имплементације пројекта зависиће његов успех од кога ће користи имати не само штићеници, већ и друштвена заједница, закључио је Амбасадор Јапана.

  12

  В.д. директор Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде Дејан Царевић такође се захвалио Влади Јапана, пре свега на шанси која се овим путем даје штићеницима. Професионалним и стручним оспособљавањем за рад на машинама и алатима они стичу могућност да након одслужења казне добију радна места која су иначе врло дефицитарна у овом тренутку. Такође, тиме остварују и услове за поштен и достојан рад, стварање породице и потпуно укључење у све токове живота.

  13

  На конференцији се обратио и управник ВП Дома Иван Мијаиловић који је истакао да су током претходних 5 година реновирани сви објети у установи, да су даљи планови врло амбициозни и да се овом донацијом штићеницима омогућава радно ангажовање, зарада и излазак на тржиште, који у крајњој линији осим индивидуалног имају и социјални ефекат.

  14

   

  У знак захвалности на донацији, управник ВП Дома Крушевац Иван Мијаиловић уручио је пригодан поклон Амбасадору Јапана.

  15

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid