Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Полагањем венаца обележен Дан победе над фашизмом

  Полагањем венаца обележен Дан победе над фашизмом

  Ел. пошта Штампа

  2 У Србији и Европи данас се обележава 9.мај  - Дан победе над фашизмом у Другом светском рату и Дан Европе. Деветог маја 1945., нацистичка Немачка је потписалакапитулацију а истога дана 1950., француски министар Робер Шуман представио је предлог организовања Европе, заснован на принципима мира, разумевања, толеранције и сарадње, познат као „ Шуманова декларација“., 

   

  3

  Град Крушевац традиционално се придружује прослави полагањем венаца.

  6

  Градоначелник Јасмина Палуровић и председник Скупштине града Живојин Милорадовић, цвеће су положили на две хумке на Слободишту. Такође, начелник Расинског управног округа Бранислав Весић и делегација СУБНОР –а.

  8

  Делегације Града и Округа положиле су венце и на Споменик руском војнику на Расини, где је у организацији крушевачког Културног центра приређен и пригодан слободарски програм.

  9

  Палим херојима у борби против фашизма, почаст су одале и делегације Војске Србије, СУБНОР –а, политичких странака, Резервних војних старешина и других организација и удружења за неговање слободарских традиција.

  10

  Иначе, Други светски рат је највећи и по обиму страдања најтрагичнији оружани сукоб у историји човечанства. Страдало је 50 милиона људи, од којих су 30 милиона били цивили. Југославија је евидентирала око 1,7 милиона жртава. У рату је учествовала 61 држава са 110 милиона војника.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid