Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Додељена средства за отварање регионалног иновационог стартап центра

  Додељена средства за отварање регионалног иновационог стартап центра

  Ел. пошта Штампа

  1 По јавном конкурсу за доделу бесповратних средстава у оквиру Програма подршке отварању регионалних иновационих стартап центара које је расписао Кабинет министра без портфеља задужен за иновације и технолошки развој аплицирао је „Бизнис инкубатор Крушевац“ заједно са Локалном самоуправом града Крушевца. Уговор са министром др Ненадом Поповићем, у Влади Републике Србије, потписали су градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић и директор „Бизнис инкубатор центра“ Драгана Богдановић.

   

  Потписана су прва три уговора за отварање регионалних иновационих стартап центара у Крушевцу, Суботици и Пироту. Ови пројекти су вредни укупно 89 милиона динара. Ако желимо да имамо успешне младе иноваторе, будуће технолошке предузетнике, стартап компаније, морамо да омогућимо младима да имају најмодернији простор и опрему за рад. Управо ће то добити у регионалним иновационим стартап центрима“, рекао је министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић.

  2

  Он је истакао да ће поред најмодерније опреме, корисници регионалних иновационих стартап центара имати на једном месту сву стручну, менторску и консултантску подршку за реализацију својих предузетничких идеја. „Имаће најбоље предаваче и менторе који ће им помоћи да своје идеје претворе у конкретне производе и услуге, а које могу да пронађу своје место на домаћем и глобалном тржишту“, рекао је Поповић. „Овај програм смо направили у сарадњи са нашим колегама и експертима из Америке, Кине, Израела, Финске, Немачке, Русије. Све ове државе су имале проблем са недовољно развијеном иновационом инфраструктуром у својим регионима у прошлости“.

  3

  Такође,  отварањем регионалних иновационих стартап центара даје једнака шанса младима у целој Србији. „Сада ће и млади у мањим местима имати услове да искажу своје иновационе и предузетничке потенцијале као њихови вршњаци у великим градовима, попут Београда, Новог Сада и Ниша. Јер ко зна, можда се баш у регионима и мањим местима у Србији, као некада у Смиљану или Идвору, крије неки нови Никола Тесла или нови Михајло Пупин, којег тек треба да откријемо, Желимо да млади остану у Србији и да овде отварају своје стартап компаније. Хоћемо да им омогућимо да у Србији развијају своје идеје и да одавде мењају друштво, животе људи, па и читав свет на боље“, рекао је Поповић.

  4

  Градоначелник Јасмина Палуровић захвалила се министру Поповићу и напоменула да ово даје могућност да млади у својим срединама, након завршетка студија, могу у свом граду да покрену сопствени бизнис и на тај начин унапреде живот своје породице, као и бољитак за локалну заједницу. „Надам се да ће будући предузетници својим добрим идејама и бизнис плановима разгранати посао и омогућити запошљавање већег броја радника, а Град Крушевац је увек ту за сваку евентуалну помоћ и подршку.

  5

  На питање новинара, директор „Бизнис инкубатор центра“ Драгана Богдановић изнела је податке о садашњим и будућим „станарима“ овог центра. „Ми за све своје кориснике, било да су нови или су већ у инкубатору, организујемо бројне семинаре и предавања како започети бизнис, односно како га још више унапредити. Бизнис инкубатор у Крушевцу ради од 2008. године, а до сада је 57 субјеката користило његове услуге.  Статистички гледано, преко 70% предузетника, који су своје прве кораке у пословању својих предузећа започели у БИЦ, још увек раде и на тај податак смо јако поносни“.

   

  Укупан износ одобрених средстава је  42.157.819,93 динара, учешће града није предвиђено, док је учешће Бизнис инкубатора  2.179.025,50 динара.

  Цео пројекат је подељен у три сегмента:

  - адаптација простора и привођење намени, износ одобрених средстава - 17.704.978,03динара

  - опремање Регионалног иновационог стартап центра Расинског округа - 18.612.841,90 динара

  - реализација програма рада и управљање РИСЦ, износ одобрених средстава -  5.840.000,00 динара

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid