Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Маратонац отворених очију

  Маратонац отворених очију

  Ел. пошта Штампа

  1 У Белој сали крушевачког Културног центра, синоћ је промовисана књига “Маратонац” и филм  “Отворених очију”. Базирани су на животној причи познатог српског параолимпијца Горана Николића који има само пет процената очуваног вида. Програм је одржан уз подршку града, крушевачког  Спортског савеза, Спортског савеза особа са инвалидитетом и Културног центра.

   

  Крагујевчанин Горан Николић је 2016. задивио нацију трчећи 55 маратона за 55 дана, а сада је пред новим изазовом. У Чикагу ће 15. априла наредне године покушати да истрчи 77 маратона за 77 дана.

    2

  Намера му је, да од српске дијаспоре сакупи новац за завршетак спортске сале Богословије „Свети Јован Златоусти” у Крагујевцу.

   

  Горан свакодневно тренира, мења стазе и ритам, и како каже као што рутина убија љубав тако убија и лепоту трчања.

   

  Једним оком види само пет одсто, друго му је потпуно слепо, а операција није могућа,

    3

  Први спортски подвиг остварио је 2012, када је истрчао 10 маратона за 10 дана, од Крагујевца до Мостара. Други  који га је прославио, био је 2016, када је истрчао 55 маратона од Крагујевца, до Будве. Сваког дана морао је да претрчи 42 километра за шест сати. То су биле Гинисове пропозиције. Успео је, а његов подвиг камером је, из дана у дан, бележио крагујевачки сниматељ Мирослав Аксентијевић.

   

  Књига Маратонац говори о томе шта заиста могу особе са инвалидитетом, колика су њихова природна ограничења, а које препреке им поставља друштво.

   

  Документарни филм „Отворених очију”, који говори о нади коју је овај слабовиди човек пружио свим људима са неким физичким хендикепом, већ је приказан на бројним фестивалима у земљи и иностранству.

    4

  Промоцији Књиге и приказивању филма присуствовали су градоначелница Крушевца Јасмина Палуровић, помоћник за омладину и спорт Предраг Миленковић, представници спортских удружења и организација, ученици крушевачких школа.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid