Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Пројекат „Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)“

  Пројекат „Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)“

  Ел. пошта Штампа
  Grb_grada

  У оквиру реализације пројекта „Управљање отпадом у контексту климатских промена (ДКТИ)“, који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), организована је студијска посета Италији за учесниике на овом пројекту. Учесници у овој студијској посети испред града Крушевца били су Оливера Дреновац, помоћник градоначелника за екологију, одрживи развој и енергетику и Слободан Лапчевић, шеф у РЈ „Чистоћа“ ЈКП „Крушевац“.

  Овај пројекат спроводи се у сарадњи са Министарством животне средине Републике Србије и обухвата већи број градова и општина. На овом студијском путовању поред представника града Крушевца били су и представници Новог Сада, Лапова и Врбаса, као и Министарства животне средине.

   

  2

   

  Током петодневне студијске посете учесници су  били  у могућности да обиђу више градова у Италији и упознају се са њиховим начином организације рада у третману чврстог комуналног отпада, као и третману тзв „мокре фракције“ тј. органског отпада из домаћинстава и зеленог отпада са јавних површина.

   

  Интересантно је нагласити да се у овом делу Италије посебна пажња усмерава ка организацији примарне селекције отпада, па је то били прилику да види како то функционише на улицама Вероне, Парме, Кастиљана и Болцана. Према Директиви ЕУ о отпаду циљ је да свака локална самоуправа достигне мин 65% примарне селекције отпада. Домаћини су показали како су  организовали рад својих јавних комуналних предузећа, као и поступање са отпадом од стране грађана. У целом поступку важна је, пре свега, добра комуникација са грађанима, сагледавање потреба како становништва, тако и привредних субјеката, флексибилност у раду и поштовање усвојених процедура од стране свих учесника у процесу.

  3

   

  Важно је напоменути да су ова искуства драгоцена, обзиром да се приближава отварање Поглавља 27  у процесу придруживања ЕУ, које се односи на заштиту животне средине, када ћемо и сами морати да своје законодавство и његову имплементацију прилагодимо прописима ЕУ.

  4

  У току студијске посете обишле су се и две компостане, од којих је већа капацитета 45.000 тона годишње, а овај компост користи се у пољопривредној производњи. Мања компостана, капацитета 1.400 тона годишње била је такође интересантна, обзиром да кроз пројекат са ГИЗ-ом очекујемо изградњу једне мање компостане на локацији ЈКП „Крушевац“.

  6

   

  5

   

  Такође, видела су се и организована рециклажна дворишта у које грађани могу да довозе различите врсте отпада (и они то заиста и раде), обзиром да је систем постављен тако да свако мора да одговори својим обавезама, када је управљање отпадом у питању.

  8

   

  7

  Поред др. Марка Ричија, који је био домаћин и организатор овог путовања, у Болцану је домаћин био и г-дин Никола Миланко, наше горе лист, тако да је то била прилика да презентацијa буде  на српском језику.

  1

   

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid