Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Прослављен Свети Сава у Гимназији и Хемијско-технолошкој школи

  Прослављен Свети Сава у Гимназији и Хемијско-технолошкој школи

  Ел. пошта Штампа
  Ikona-Svetog-Save

  На Савиндан се по традицији у школама организују свечане приредбе и академије на којима ђаци и просветари, уз сечење славског колача прослављају своју славу. Свети Сава као школска слава слави се од 1840. (одлуком Совјета Књажевства српског) све до 1945. када је традиција прекинута, а од 1990. поново се уводи у школе као празник утемељивача српске државе и просвете.

  Тим поводом, градоначелник Јасмина Палуровић присуствовала је прослави Св.Саве у крушевачкој Гимназији и Хемијско – технолошкој школи. Прослави у Гимназији присуствовао је и председник Скупштине Живојин Милорадовић.

  2

  Овогодишњи колачар у Гимназији је предузетник Јелена Јоцић (мајка ученика школе), која је колачарство предала Ивану Мијаиловићу, управнику ВП Дома.

  1

  Окупљеним званицама, радницима школе, пензионерима, представницима јавног и друштвеног живота Града, обратила се директор Биљана Дачић, подсетивши на значај првог српског просветитеља и архиепископа, али и родоначелника духовног пута српског народа, названог по њему, Светосавље.

  3

  Прослава Светог Саве била је и прилика за уручење награде најбољем, Светосавском ђаку, а овогодишњу престижну ученичку „титулу“ заслужио је ученик завршне године Андреја Кековић. Он је захваливши се на награди, рекао да је одабрао управо пут знања као своје животно опредељење и истакао да је најважније што се крушевачки гимназијалци васпитавају да буду пре свега одговорни и добри људи.

  4

  У наставку су ученици извели колажни приказ о Светом Сави.

  5

   

  * * *

  1

  У Хемијско – технолошкој школи такође је на достојан начин прослављен празник Светог Саве.

  2

  Слободанка Динић, садашњи колачар и педагог школе предала је колачарство професору Богољубу Ђукићу.

  3

  Добродошлицу у име колектива пожелео је директор Мирољуб Живановић, а ученици су извели пригодан програм.

  4

  5

   

  Овогодишњи колачари су истакли да су посебно почествовани с обзиром да се ове године обележава велики јубилеј, 800 година аутокефалности Српске православне цркве, за шта највише заслуга припада управо утемељивачу српске државности, Растку Немањићу.

  6

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid