Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Светосавска академија

  Светосавска академија

  Ел. пошта Штампа
  1 У Крушевачком позоришту одржана је Светосавска академија, манифестација на којој се традиционално најзаслужнијим појединцима из области просвете, културе и науке додељује Светосавска награда, која се састоји од Повеље и новчаног дела. Овогодишњи лауреат је Марија Урошевић, професор предузетништва у Медицинској школи, врстан педагог и спортиста.
  По 16. пут крушевачки Културни центар у сарадњи са Крушевачком епархијом, додељује ову престижну награду, у знак захвалности за промоцију града, али и учвршћење и поштовање правих, светосавских вредности у народу.
  На самом почетку Свечане академије обратио се и благословио скуп, Његово Преосвештенство Епископ крушевачки господин Давид, који је у својој беседи подсетио на све оне непролазне вредности  и путоказе који је српском народу утро принц и монах, књижевник, дипломата и први архиепископ, Свети Сава.
  Градоначелник Јасмина Палуровић, спајајући духовни и световни значај Светосавља је рекла: " Свети Сава је постао симбол српске нације. Научио је свој народ шта је љубав, мирење, праштање, знање, част, достојанство.Охрабрио нас за напоран пут до победе, за пут знања и образовања, упорности и успеха. На дан Светог Саве позвани смо да будемо бољи, по узору на најбољег међу нама".
  Част да произнесе беседу о Светом Сави, имао је протојереј ставрофор Драги Вешковац.
  Председница Савета за доделу награде и директор Културног центра Виолета Капларевић, саопштила је Одлуку о додели награде добитници Марији Урошевић.
  Осим што предаје у Медицинској школи, Марија је докторант на трећој години Економског факултета у Нишу, једини лиценцирани тренер шаха у Расинском округу, ФИДЕ тренер и ФИДЕ мајстор. Прошле године је ученичка компанија BIOALLY коју је основала са својим ђацима и напитком за освежавање организма " Мамурко", победила на Националном првенству ученичких компанија у Новом Саду, а успешно је представљала Србију и на Европском првенству које је одржано у француском граду Лилу.
  У програму су учествовали мешовити и дечји хор "Свети кнез Лазар", глумица Даница Петровић, Сања Ивановић, а својим гласом, који је нагласио чистоту и узвишеност духовног тренутка, публику је  очарао архимандрит Прокопије Тајар из Антиохијске патријаршије у Сирији, докторант Богословског факултета у Београду.
   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid