Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести У Србији нова 372 случаја заразе корона вирусом

  У Србији нова 372 случаја заразе корона вирусом

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Епидемиолог Предраг Кон саопштио је да су од последњег извештаја до данас до 15 часова тестирани узорци 3.094 особe, а да су 372 лабораторијска налаза била позитивна на корона вирус, док је седам особа преминуло.

  Кон је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија изнео податак да је до данас хоспитализовано 3.765 особа, да су 122 пацијента на респиратору, а да су укупно 534 особе излечене.

  Укупно је тестирано 32.566 лица, нагласио је он и додао да су од седам преминулих особа, пет мушког, а две женског пола.

  У нашој земљи је од почетка епидемије укупно заражено 5.690 особа, преминуло је 110 лица, при чему проценат смртности износи 1,93, додао је Кон.

  Он је указао на то да је у нашој земљи на коронавирус позитивно 616 здравствених радника, да се резултат чека за њих још 95, а да је укупно тестирано 6.567 здравствених радника.

  Кон је истакао и да нема смисла поредити број инфицираних између различитих земаља, јер се користе други подаци и аутоматски се добијају други резултати.

  Имамо различиту методологију тестирања. Јасно је да ми проширујемо тестирање, и тражићемо и оне са најблажим симптимима, нагласио је он, уз напомену да једино што може да се упоређује јесте број умрлих на 100.000 становника, а све остало је неупоредиво, јер се непрекидно мења.

  Према његовим речима, мере ће трајати и даље, не овакве као сада, али ће се озбиљно промишљати о томе шта ће остати као обавезно понашање, а шта ће бити препоруке.

  Он је нагласио да мере не треба везивати само за ванредно стање, јер ће и после повлачења ванредног стања неке мере остати у складу са Законом о проглашењу епидемија од посебног значаја.

  Повлачење ванредног стања не значи и одјаву епидемије, јер ће се то десити онда када се за то стекну услови и када буде дошло до пада новозаражених, рекао је он и најавио да ће се тестирање колективног имунитета спроводити током лета.

  Треба сачекати да се заврши епидемија и да се сакупе подаци из света и наше земље, па онда тестирати какво је стање колективног имунитета у популацији, закључио је Кон.

  Заменица директора Клинике за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије Ивана Милошевић је навела да је почетком ове недеље почео пријем оболелих од коронавируса у Институту за ортопедију Бањица, где постоји још увек значајан капацитет за пријем нових пацијената.

  Одговарајући на питања новинара о стању у установама социјалне заштите, епидемиолог Предраг Кон је прецизирао да је коронавирусом у тим установама заражено 312 корисника и 70 запослених.

  Корисници у таквим установама за које постоје процене да могу бити потенцијални преносиоци, како је нагласио, изоловани су, док су такви запослени у кућној изолацији.

  Он је напоменуо да има укупно 74 установе социјалне заштите, чији је оснивач држава, са капацитетом од 14.512 корисника, од чега је 57 установа за смештај одраслих и старих.

  Када је реч о приватним домовима за смештај одраслих, њих има 229, капацитета 8.617 корисника, указао је Кон.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid