Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Нових пет жртава коронавируса у Србији

  Нових пет жртава коронавируса у Србији

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министар здравља у Влади Републике Србије Златибор Лончар саопштио је да су у последња 24 часа у нашој земљи тестиране 3.543 особе, од којих је 260 позитивно на коронавирус, док је пет особа преминуло.

  Лончар је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија прецизирао да је до сада укупно хоспитализовано 3.660 пацијената, при чему се 101 особа налази на респиратору.

  Он је навео да је у Републици Србији укупно тестирано 45.355 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.

  У последња 24 часа преминуло је пет особа, од којих су две мушког, а три женског пола, указао је министар, додајући да је од почетка епидемије преминуло 130 људи, а да укупан број излечених грађана износи 977.

  Лончар је нагласио да је 656 здравствених радника позитивно на коронавирус, њих 430 је имало клиничку слику која је захтевала болничко лечење, а проценат здравствених радника у укупној популацији позитивних на овај вирус износи 9,52 одсто.

  Он је, када је реч о социјалним установама, рекао да је, према најновијим подацима, 489 корисника установа за старе, као и 98 запослених, позитивно на коронавирус.

  Министар је рекао да нико, па ни Светска здравствена организација (СЗО), не може да предвиди до када ће трајати пандемија и да зато треба да спроводимо максималне мере предострожности, односно оно што струка препоручује.

  Реч је, како је објаснио, о мерама да се носи маска у затвореном простору, држи удаљеност од 1,5 до два метра и да се води рачуна о хигијени.

  Епидемиолог Предраг Кон је нагласио да су струка и државни врх сагласни по питању ублажавања мера, уз напомену да отварање занатских радњи, скраћење полицијског часа за сат времена и шетње пензионера три пута недељено струка не доживљава као велико ублажавање мера.

  Он је нагласио да ће мере временом бити још више ублажаване јер је враћање у нормалан живот императив, и подсетио на то да мере које су релаксиране и даље не подразумевају окупљање грађана.

  Према његовој оцени, полицијски час је нагло освестио људе да морамо поштовати мере и слушати струку јер бисмо, у противном, имали катастрофалне резултате.

  Кон је рекао да се јасно види да вирус попушта, али да ће број тестираних и даље бити повећаван, наводећи да је за данас планирано да се из привремених болница отпусти приближно 300 људи.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid