Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Одобрени први кредити за побољшање ликвидности предузећа

  Одобрени први кредити за побољшање ликвидности предузећа

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Државни секретар Министарства привреде Владе Републике Србије Драган Стевановић изјавио је данас да су одобрени први кредити Фонда за развој за 25 фирми, а који су намењени за побољшање ликвидности предузећа у Србији.

  Стевановић је у изјави за агенцију Танјуг рекао да је на седници Управног одбора Фонда за развој јуче одлучено да прва транша новца буде додељена за 20 правних лица из сектора микро, малих и средњих предузећа, а право на кредит остварило је и пет предузетника.

  Он је навео да је укупна вредност кредита, који су ових 25 предузећа тражила, била нешто више од 804 милиона динара, док су одобрена средства у износу од 729 милиона динара, сразмерно њиховим бонитетима и критеријумима који су дефинисани у условима за аплицирање.

  Највећи део средстава повукла су средња, мала и микро предузећа, сходно програму и њиховом потенцијалу да та средства и повуку, објаснио је државни секретар.

  Према његовим речима, за кредите из Фонда за развој аплицирала су предузећа из готово свих делова земље, од Јужнобачког округа, односно из Новог Сада, преко Београда, Рашког, Расинског, Нишавског, Топличког, Јабланичког и Пчињског округа.

  Захтеви три предузећа која су аплицирала за кредите одбијени су на седници Фонда јер нису испуњавали све потребне услове, нису имали адекватне билансе или су у блокади, рекао је он и додао да ће они којима се у перспективи деси исти случај, а могу своје недостатке да отклоне, имати шансу да се поново јаве.

  Државни секретар је напоменуо да она предузећа која не могу да отклоне ове недостатке неће моћи да добију средства из овог програма.

  Стевановић је подсетио на то да је критеријум за добијање новца из Фонда, између осталих, био и да на дан увођења ванредног стања, момента аплицирања, ове фирме нису смањиле број запослених за више од 10 одсто.

  У 25 предузећа којима је Фонд одобрио средства запослено је око 1.900 радника, а до датума када су затражили новац, у њима је укупно шест радника престало са радом, указао је Стевановић.

  Он је истакао да је цео сет мера које је држава донела како би се привреди помогло добро промишљен и у првој фази њиховог спровођења не иде се са секторским приступом, односно издвајањем појединих делатности посебно.

  Када се ураде додатне теренске анализе и утврди какве резултате дају ове мере, евентуално ће се у неком наредном периоду одлучити да ли ће се донети нове, најавио је он.

  Државни секретар је, говорећи о структури предузећа која су аплицирала за новац из Фонда, рекао да су се јавиле фирме из различитих делатности – производње, трговине и услуга.

  На списку су предузећа која се баве израдом производа од алуминијума, затим обуће, хране, лекова, козметике, затим они који тргују овим производима, али и фирме из области услуга, транспорта и рачуноводства, навео је он.

  Стевановић је изразио уверење да ће, ако се настави досадашњи тренд аплицирања у Министарству привреде, до краја године успети да из Фонда доделе средства од 24 милијарде динара која су намењена привредницима.

  Он је истакао да је у Фонд за развој до данас стигло 54 захтева за кредите, јуче је обрађено 28 од којих је 25 одобрено, а већ у петак, 24. априла, је следећа седница Управног одбора Фонда за развој на којој ће се анализирати нове апликације.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid