Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Наставак тренда смањења заражених коронавирусом

  Наставак тренда смањења заражених коронавирусом

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Заменица директора Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић саопштила је да су у нашој земљи до данас, до 15 часова, тестирани узорци 3.563 особе, од којих је 207 позитивно на присуство коронавируса.

  Кисић Тепавчевић је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија истакла да су до сада укупно 3.164 пацијента хоспитализована, док се тренутно на респиратору налази 95 пацијената.

  Од почетка епидемије у Републици Србији тестирано је укупно 54.887 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја, навела је она и нагласила да је од последњег извештаја преминуло још пет особа као последица инфекције овим вирусом.

  Реч је о две особе мушког и три женског пола, док укупан број преминулих од почетка епидемије износи 144 особе, а проценат смртности 1,92 одсто, указала је Кисић Тепавчевић, уз напомену да укупан број излечених грађана износи 1.094.

  Она је прецизирала да је дистрибуција пацијената у односу на болницу у којој се тренутно лече следећа – на Клиници за инфективне и тропске болести КЦ Србије лече се 63 пацијента, у КЦ у Нишу у старом делу 160, у новој згради КЦ Ниш 279, у КЦ Војводине 80, у КЦ Крагујевац 87 пацијената, у КБЦ „Драгиша Мишовић“ 229, на Клиници за пулмологију КЦ Србије 81 пацијент, у КБЦ „Земун“ 308 и у КБЦ „Звездара“ 307 особа.

  Такође, како је додала, у Општој болници Панчево смештено је 115 лица, у Општој болници Лесковац 127, у Војној болници „Карабурма“ 54, на Институту за ортопедско-хируршке болести на Бањици 200 пацијената, а на Београдском сајму 216.

  Према њеним речима, у Дому студената Медицинског факултета у Нишу налази се 149, у Ученичком дому у том граду 106 особа и у Хали 1 Новосадског сајма 91.

  Кисић Тепавчевић  је прецизирала да се у Средњој медицинској школи „Два хероја“ у Новом Пазару лечи 41 особа, а на Инфективном одељењу болнице у том граду 19 пацијената.

  У привременој болници у Хали спортова у Крушевцу збринуто је 44 оболелих, у привременој болници „Плава хала“ у Чачку 14, у Специјалној болници за рехабилитацију „Јунаковић“ у Апатину 48, на Институту за рехабилитацију „Селтерс“ у Младеновцу 46 пацијената, у Специјалној болници Бања Ковиљача 56, у Специјалној болници „Меркур“ у Врњачкој Бањи 48 и на Институту за лечење и рехабилитацију Нишка бања – хотел „Зеленгора“ 197, додала је она.

  Кисић Тепавчевић је, када је реч о установама социјалне заштите за смештај корисника и организацијама социјалне заштите за смештај корисника, истакла да је на данашњи дан овај вирус потврђен код 534 корисника и 131 запосленог.

  Присуство овог вируса регистровано је у 31 установи овог типа, указала је она и додала да је до овог тренутка забележено да су излечене 44 особе које се налазе у овим установима.

  Епидемилог Предраг Кон је, завршавајући дневни извештај укупног оптерећења оболевањем и умирањем од COVID-19 у Републици Србији, прецизирао да је у КБЦ „Драгиша Мишовић“, од 229 особа које се тамо лече, било 32 деце, 23 мајке, шест беба од којих су три позитивне, седам породиља од којих су три позитивне, као и шест трудница.

  Кон је нагласио да је на данашњој седници Владе одлучено о додатном попуштању мера донетих у циљу превенције ширења заразне болести COVID-19, а у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом.

  Он је саопштио да ће од понедељка, 27. априла, бити дозвољен рад пијаца у затвореном простору, као и рад фризерских, козметичких, салона за негу лепоте и фитнес центара и теретана.

  Према његовим речима, ови објекти морају обављати делатности уз коришћење заштитне опреме – маски, рукавица и дезинфекционих средстава.

  Поједини објекти, попут теретана и фитнес центара, морају додатно да појачају дезинфекцију и посебним протоколом да уреде начин рада, водећи рачуна о социјалној дистанци и броју људи унутар објекта, истакао је Кон.

  Такође, како је додао, препоручено је да се због ограничења броја људи делатност у овим објектима обавља само по принципу заказивања термина, како би се избегло окупљање већег броја људи у затвореном простору.

  Забрана кретања почиње данас од 18 часова и траје до понедељка у пет часова ујутру, навео је Кон и додао да ће пензионери моћи данас и у недељу, од 18 часова до један сат ујутру, да искористе својих пола сата за шетњу.

  Он је најавио да ће пензионери од следеће недеље, од 27. априла, за шетњу имати један час у том истом интервалу, од 18 до један сат ујутру, и нагласио да ће од 27. априла почети са радом и међуградски саобраћај.

  Кисић Тепавчевић је, одговарајући на питања новинара, нагласила да је све већи број излечених корисника Геронтолошког центра Ниш који су заражени коронавирусом, са нормалним налазом, чак и оних са пнеумонијом, наводећи да се они постепено враћају у установе из којих су дошли.

  Она је подсетила на то да је, када се десио први унос вируса у те установе, највише заражених било у Геријатријском центру у Нишу и да их је у првом моменту било 151 и у наредних два дана још 14, а затим се тај број повећавао како су откривани појединачни случајеви и износио је приближно 200.

  Већина њих је, како је напоменула, имала благе облике клиничког испољавања, али су сви транспортовани у КЦ Ниш да не би дошло до компликација.

  Нажалост, било је и смртних исхода, навела је она и додала да су сви ти пацијенти имали хронична обољења и придружена стања, али да у овом тренутку не може да прецизира колики је укупан број смртних случајева корисника домова за старе у Нишу.

  Кисић Тепавчевић је саопштила да су у нашој земљи вирусом корона заражена 622 здравствена радника, наводећи да је тај број испод осам одсто у укупној структури оболевања.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid