Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Усвојен читав правни оквир за примену Програма економских мера

  Усвојен читав правни оквир за примену Програма економских мера

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали саопштио је да је Влада на данашњој седници усвојила три важна документа који потпуно заокружују Програм економских мера за смањивање негативних ефеката проузрокованих заразном болешћу СOVID-19.

  Мали је на конференцији за новинаре навео да је на тај начин омогућена примена свих мера, и прецизирао да су данас усвојени Предлог ребаланса буџета за 2020. годину и уредба која детаљније уређује исплату 100 евра свим пунолетним грађанима који изразе жељу да добију тај новац.

  Он је рекао да је усвојен и уговор између Владе и пословних банака који омогућава привредницима, микро, малим и средњим предузећима гарантну шему од две милијарде евра.

  Министар је указао на то да је сада потпуно правно уређена гарантна шема и да су та средства на располагању, уз напомену да је реч о новцу који је гарантован од стране Владе и усмерен за ликвидност привреде.

  Према његовим речима, када је у новембру усвојен републички буџет нико није могао да очекује да ће се десити епидемија и због тога је данас усвојен ребланс, који у потпуности садржи све елементе и детаље и целокупан износ од 5,1 милијарду евра, који је везан за пакет економске помоћи привреди Србије и грађанима.

  Министар је упутио позив привредницима да искористе помоћ државе и наставе са пословањем у наредних недељу или две дана, истичући да се „види светло на крају тунела“ када је економија у питању.

  Мали је рекао да полако али сигурно коронавирус слаби и да се у наредних 10 до 15 дана очекује да ће се још више отворити економија и тако омогућити још већем броју људи да настави да ради, уз све мере везане за сигурност и безбедност у циљу заштите здравља.

  У последњих месец дана, како је нагласио, држава се показала одговорном и озбиљном када су у питању економске мере и њихова имплементација.

  Министар је, такође, навео податак да се преко портала Пореске управе до сада за исплату три минималне зараде пријавило 183.000 предузећа, као и да је Фонду за развој стигло више од 1.000 захтева за повољне кредите и 80 одсто клијената пословних банака тренутно преговара у оквиру гарантне шеме.

  То је велики одзив, што значи да смо погодили суштину проблема и да ћемо одржати ниво запослености, истакао је Мали и додао да је Фонд за развој на прошлој седници одобрио 25 захтева предузећа за повољне кредите у износу од 800 милиона динара.

  Он је подсетио на то да је реч о кредитима са један одсто каматне стопе у динарима на три године, са грејс периодом од девет до 12 месеци.

  Мали је нагласио да је држава на почетку кризе изашла са снажним мерама подршке привреди - одлагање плаћање пореза и доприноса на зараде и пореза на добит, директна помоћ приватном сектору кроз исплату три минималца за три месеца, подршка од 2,2 милијарде евра за ликвидност и 100 евра свим пунолетним грађанима.

  Сав тај новац налази се у ребалансу буџета и од данас се мере примењују, поновио је министар и додао да је у том документу предвиђено додатно издвајање 3,3 милијарде динара за наставак изградње Моравског коридора.

  Мали је објаснио да је пројекција раста нашег БДП-а у ребалансу буџета -1,8, уз напомену да ће се настојати да будемо још бољи од пројекције коју је дао Међународни монетарни фонд, а то је -3.

  Дакле, то је убедљиво најнижа стопа пада или највиша стопа раста наше економије у односу на скоро све земље у Европи, навео је министар.

  Он је указао на то да су наше јавне финансије здраве и стабилне и да управо зато и ММФ и ми очекујемо да ћемо релативно лакше поднети кризу и брже из ње изаћи.

  Према његовим речима, ребаланс буџета укључује све економске мере чији је циљ да се сачува макроекономска стабилност, а да се с друге стране помогне онима којима је та помоћ најпотребнија.

  Мали је истакао да су у тај документ укључена и средства за туристичке ваучере вредне две милијарде динара за 400 хиљада нових ваучера.

  Став Владе Србије, али и великог броја експерата и епидемиолога, јесте да гледамо да, као грађани Србије, не путујемо много у иностранство током летњих месеци, објаснио је министар.

  Он је рекао да је ребалансом буџета зато предвиђена помоћ у виду туристичких ваучера који су намењени грађанима како би провели лето у домаћим хотелима, етно кућама и сеоском туризму.

  Мали је, говорећи о помоћи од 100 евра, објаснио да ће она аутоматски бити исплаћена пензионерима и онима који примају социјалну помоћ, а да ће се сви други, који желе да им се исплати тај новац, за то пријављивати од 15. маја до 5. јуна.

  Према његовим речима, исплата помоћи пензионерима ће почети 15. маја, а сви други пунолетни грађани који желе тај новац, треба да се пријаве преко портала Управе за трезор, односно преко интернета или кол центра.

  Мали је објаснио да грађани треба да оставе четири податка - име и презиме, ЈМБГ, број личне карте и назив банке преко које желе да им се новац исплати, и најавио да ће до 15. или 20. јуна у потпуности бити завршена исплата ових средстава.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid