Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Oхрабрујући резултати тестова на коронавирус у последња 24 часа

  Oхрабрујући резултати тестова на коронавирус у последња 24 часа

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Епидемиолог Предраг Кон изјавио је да су од последњег извештаја до данас, до 15 часова, тестирани узорци 5.906 особа, од којих је 196 било позитивно, чиме се укупан број заражених повећао на 9.205, док је шест особа преминуло.

  Кон је на редовној конференцији за новинаре у Палати Србија изнео податак да је до данас хоспитализовано 2.375 пацијената, док се на респиратору налази 65 оболелих.

  Укупно је тестирано 91.551 лице, нагласио је он и додао да су од шесторо преминулих две особе мушког, а четири женског пола.

  У нашој земљи је од почетка епидемије укупно умрло 185 особа – 113 мушког и 72 женског пола, при чему је проценат смртности 2,01 одсто.

  Кон је указао на то да је од укупног броја тестираних њих 3,3 одсто било позитивно, што показује да вирус има смањену циркулацију.

  Он је, на питање колико као популација имамо антитела, односно колективни имунитет, и да ли мисли да је много већи број људи стекао имунитет, рекао да се чују различите интерпретације у вези са тим.

  Има лекара који кажу да је прокуженост вероватно знатно већа, али не постоје конкретни докази и то се за сада процењује на основу броја људи са клиничким симптомима и колико је од тестираних позитивно.

  Према његовим речима, једини начин да се то утврди јесте тестирање и у мају ће бити направљена оријентациона студија на 7.000 породица, а сада се очекују протоколи за то.

  Правиће се велика студија на око 70.000 тестираних преко лета – у јулу и августу, рекао је Кон и додао да ће се тада знати каква нам је прокуженост и стање имунитета у популацији.

  Он је саопштио податке да је на Инфективној клиници КЦС смештено 66 особа, у старој згради нишког Клиничког центра 137, а у новој 127 пацијената, при чему је у КЦ Ниш смештено троје деце.

  У КЦ Војводине смештен је 61 пацијент, у КЦ Крагујевац 71, у

  КБЦ "Др Драгиша Мишовић" хоспитализовано је 207 пацијената, а ту је смештено и 44 деце, 24 мајке, четири бебе које нису позитивне на COVID-19, четири породиље од којих је једна позитивна, као и четири труднице, од којих су три позитивне.

  На Пулмолошкој клиници КЦС налази се 81 пацијент, у КБЦ Земун 210, у КБЦ Звездара 177, у Општој болници Панчево 81, у лесковачкој болници 116, у ВМЦ "Карабурма" 34 и на Институту Бањица 138.

  Такође, на Београдском сајму је 188 пацијената, у Дому студената у Нишу 156, на Новосадском сајму је 57, у Средњој медицинској школи "Два хероја" у Новом Пазару 50, у Хали спортова у Крушевцу смештено је 33, а у чачанској Плавој хали 16 заражених.

  У Бањи Јунаковић налази се 46 особа, у Бањи Селтерс у Младеновцу 17, у Бањи Ковиљачи 12, у Специјалној болници "Меркур" у Врњачкој Бањи 32, у Нишкој Бањи 104, а у Сокобањи 158 људи.

  Имунолог Срђа Јанковић је поручио да то што смо ублажили мере за предстојећи викенд не мора скупо да нас кошта или уопште не мора да нас кошта, ако сви озбиљно схватимо да је и даље на снази забрана контката.

  Морамо да будемо свесни тога да уколико дозволимо окупљања и ако долазимо у блиске контакте у већем броју, угрожавамо све ово што је до сада постигнуто, нагласио је Јанковић.

  Што се тиче колективног имунитета, он је оценио да је рано да га стекнемо и да је циљ био да се то не догоди у овој фази.

  Да смо ишли на то да га стекнемо раније био би велики данак у људским животима, напоменуо је Јанковић и додао да зато сада и не можемо да се ослањамо на такав колективни имунитет него на даље мере.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid