Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Ускоро укидање ванредног стања уз задржавање мера опреза

  Ускоро укидање ванредног стања уз задржавање мера опреза

  Ел. пошта Штампа

  Vlada_republike_Srbije1 Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је току ублажавање рестриктивних мера у борби против COVID-19, али и упозорила на то да ће, уколико бројеви новозаражених не буду бележили даљи пад, мере бити поново уведене.

  Брнабић је у изјави за Телевизију Прва истакла да имамо охрабрујући тренд пада новозаражених коронавирусом, и нагласила да упоредо са релаксирањем мера треба да постоји висок степен личне одговорности грађана како се вирус не би ширио.

  Она је пренела да је оптимиста када је реч о спречавању ширења коронавируса, и изразила наду да ће ванредно стање бити ускоро укинуто, као што је и најавио председник Републике Александар Вучић.

  Према њеним речима, када се укине ванредно стање и даље ће на снази бити мере опреза, попут ношења маски, заштитне опреме, појачане хигијене и дезинфекције.

  Забрана кретања биће укинута када се укине ванредно стање, навела је премијерка и додала да постоји план за отварање аеродрома, као и за међународни, градски и међуградски превоз.

  Брнабић је поновила да ће у наредном периоду бити настављено тестирање на нови коронавирус, уз напомену да ће број тестираних данас прећи 100.000.

  Она је истовремено саопштила да је од 189 преминулих у Србији од коронавируса, више од четвртине из Геронтолошког центра Ниш, који је несрећан пример онога што би се десило да нисмо имали рестриктивне мере.

  Брнабић је нагласила да је за то највећа одговорност на директору ове установе, али и да није искључиво његова кривица јер постоје индиције да су лекари из Клиничког центра Ниш посећивали чланове породица који су корисници Центра, док су запослени дозвољавали штићеницима излазак напоље и контакт са децом која су дошла из дијаспоре.

  Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, како је указала, предузело је све мере заштите, дало јасно инструкције и обавезујућа упутства, као што је то учинио и Кризни штаб.

  У случају Геронтолошког центра у Нишу брзо смо реаговали, директор је у притвору и чека на суђење. Нико неће бити заштићен ако је прекршио јасне инструкције и они који су се играли са животима наших најстаријих мораће да плате високу цену, поручила је премијерка.

  Она је подсетила и на случај заразе коронавирусом у приватном дому за старе у Неготину, напоменувши да је и у том случају спроведена истрага и да је у четвртак против власнице тог дома поднета кривична пријава.

  Брнабић је, одговарајући на питање о “шведском моделу" у доба пандемије, који не подразумева рестриктивне мере, истакла да у Србији такав модел никада није био разматран, да је на првом месту била заштита људских живота, а не привреда, као у неким државама.

  У борби са коронавирусом увек је на првом месту била заштита људског живота и држава у остварењу тог циља није штедела ниједан ресурс, поновила је председница Владе.

  Она је прецизирала и да је у Србији 6.047 људи изгубило посао, док се у Европи изгубљена радна места мере у стотинама хиљада, а у САД у милионима.

  У току кризе, ИТ и прерађивачка индустрија имали су раст запослености, указала је премијерка и нагласила да је Србија кризу дочекала спремна и да Међународни монетарни фонд (ММФ) нашој земљи предвиђа најмањи пад.

  Према њеним речима, Србија је у марту имала раст од 2,3 одсто и наша земља је и тада расла у односу на прошлу годину.

  Такође, Србија је успела да обезбеди правовремени и озбиљни пакет мера финансијске подршке привреди и међу земљама је које су за то определиле највише средстава, а то су САД, Кина, Аустралија, Велика Британија, Француска и Немачка, закључила је Брнабић.

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid