Grad Kruševac

Vi ste ovde: Насловна KŠ info Vesti Svečano otvorena nova zgrada za socijalno stanovanje

Svečano otvorena nova zgrada za socijalno stanovanje

El. pošta Štampa

ASB Danas je u Kruševcu, u ulici Brane Janković bb, svečano otvorena nova zgrada za socijalno stanovanje u zaštićenim uslovima za 10 porodica, sagrađena  

sredstvima pretpristupnih fondova Evropske unije za Srbiju.

ASB1

Na kraćem sastanku u zgradi Gradske uprave  su bili prisutni: gospodin Radoica Milosavljević, zamenik gradonačelnika Kruševca i predsednica Skupštine Vesna Vesković sa saradnicima,  gospođa Jolanda San Jose, Prvi sekretar, šef sektora u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, gospođa Marzia Palotta, program menadzer za izbegla i raseljena lica i migracije, gospođa Svetlana Velimirović, zamenik Komesara za izbeglice Republike Srbije, gospodin Elmir Bojadzić, regionalni direktor ASB-a za jugoistočnu Evropu i gospodin Ivan Marin, direktor ASB za Republiku Srbiju.

ASB2

 

ASB3

Nakon sastanka,  posećene su tri korisničke porodice u novoizgrađenom stambenom objektu:

  1. Gospodin Saša Mojsić iz Orahovca, porodica – 5 članova;
  2. Gospođa Marija Stošić iz Prištine, samohrani roditelj sa dvoje dece;
  3. Gospođa Julijana Bašić, socijalno ugrožena porodica iz lokalne zajednice, samohrani roditelj sa detetom – readmisija iz Italije;

 

ASB4

 

Novoizgrađeni stambeni objekat omogućava trajno stambeno zbrinjavanje za 8 porodica izbeglica i interno raseljenih lica i dve socijalno ugrožene porodice iz lokalne zajednice, od kojih je većina živela u neadekvatnom privatnom smeštaju u Kruševcu. Sprovedena aktivnost je deo projekta “Podrška interno raseljenim licima i izbeglicama u Srbiji”, finansiranog od strane EU, a koji je implementirala nemačka nevladina organizacija Arbeiter Samariter Bund (ASB) u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice Republike Srbije i Gradom Kruševcom.

ASB5

 

ASB6

Komesarijat za izbeglice je u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalne politike razvio program podrške najugroženijim društvenim kategorijama, pa je tako sprovođenje projekta u Kruševcu jedan od primera uspešne podrške rešavanju ovakvih stambenih problema.

Ukupna vrednost investicije koju je finansirala Evropska unija je 183.000,00 €. Ovaj iznos uključuje pripremu projektne dokumentacije, izgradnju stambenog objekta i opremanje stanova nameštajem za buduće stanare. Uz sredstva Evropske unije, Grad Kruševac je učestvovao sa 65.000,00 €, čime je osigurana kompletna infrastruktura za stambenu zgradu i stambene jedinice.

ASB7

ASB je kroz rad zajedničke komisije za izbor korisnika, zajedno sa predstavnicima Grada Kruševca, Komesarijata za izbeglice, Centra za socijalni rad i ASB-a, izabrao 10 porodica, koje su kroz projekat, finansiran sredstvima Evropske unije, rešile svoje stambene probleme i dobile na korišćenje nove domove.

 

Vreme u Kruševcu

Temperatura: 19 °C vreme
Pritisak: 990.9 hPa barometar.gif
Prognoza...
wikipedia

naled_bfm_lat

skgo_lat
usaid