Grad Kruševac

  Ви сте овде: Насловна АКТУЕЛНОСТИ Вести Положен камен темељац за биоенергану

  Положен камен темељац за биоенергану

  Ел. пошта Штампа

  1 Дан ослобођења града, био је и прилика да се положи камен темељац за изградњу електране на биомасу у Индустријској зони. Камен темељац положили су градоначелник Драги Несторовић и власник компаније „Building energy“ из Милана, Фабрицијо Заго.

  2  

  „Building energy 1“ Крушевац је настала као резултат сарадње „Building energy S.p.A.“ из Милана и „Sinergy invest“ из Крушевца као локалног партнера у пројекту производње енергије из обновљивих извора. Објекат је ново CHP постројење на биомасу чија ће намена бити производња електричне (4,8 MW) и топлотне енергије (20 MW).

    3

   

  4

   

  5

   

  6

   

  7

  Као примаран енергетски извор користиће се дрвна биомаса из шумарства. Електрана на биомасу биће директно повезана на електричну мрежу оператера дистрибутивног система електричне енергије (ЕПС).

   

  Предвиђено је да електрана такође буде повезана на мрежу даљинског грејања Крушевца, што ће омогућити значајне уштеде у потрошњи угља у Градској топлани, смањење емисије гасова са ефектима стаклене баште и повећање погонске спремности Топлане.

  У сарадњи са реномираним пројектантским кућама из Италије и Србије, Електрана је пројектована по ORC (Оrganic Cycle) систему који обезбеђује најефикаснији однос потрошње биомасе и добијене енергије.

   

  9

   

  10

   

  Инвестиција је вредна 27 милиона евра, у почетку ће запослити 50 радника, а у наредном периоду још око 250. Биће пуштена у рад 2017. године.

   

  Уговоре о пословно – техничкој сарадњи су потписали директор „ Building energy 1“ из Крушевца Иван Стајић, директор ЈП „Градска топлана“ Драган Аздејковић и директор ЈКП „Крушевац“ Бобан Костић, а Повељу „Порука за будућност“ Градоначелник и инвеститор Фабрицио Заго.

   

  Свечаности је присуствовао и менаџер компаније за источну Европу Паоло Роси.

  * * *

  Након полагања камена темељца, Градоначелник је за италијанске инвеститоре приредио пријем у Мозаик сали, а том приликом размењени су и поклони. Пријему је присуствовало и градско руководство.

   

  11

   

  13

   

  14

   

  15

   

  16

   

  17

   
  wikipedia

  naled_bfm

  skgo
  usaid